Groot-Brittannië wil een eigen ‘NASA’

 ASTRONOMIE  De wetenschappelijke gemeenschap dramt er al jaren om en nu zijn de beleidsmakers ook overstag: Engeland krijgt een eigen Space Agency. De Engelse ‘NASA’ zal een eigen budget krijgen en het land vertegenwoordigen tijdens ontdekkingsreizen en internationale partnerschappen.

De Engelse minister van Wetenschap, Lord Drayson, heeft zich twaalf weken lang over de in het leven te roepen Space Agency gebogen. In die periode sprak hij met vertegenwoordigers van de industrie, academici en enkele ministers om vervolgens tot de conclusie te komen dat Engeland behoefte heeft aan een eigen ruimtevaartorganisatie.

De beslissing is opmerkelijk, omdat de ambtenaren voorheen niets van een eigen ‘NASA’ wilden weten. Wat waarschijnlijk wel heeft meegeholpen, is het feit dat de ruimtevaartindustrie zo langzamerhand de grootste bijdrage levert aan het jaarlijks budget van Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië maakt op dit moment ook deel uit van ESA (European Space Agency). Dit lidmaatschap zal volgens de Engelsen geen hinder ondervinden van hun eigen Space Agency. “We hebben een echt succesverhaal als het gaat om ruimteonderzoek en ruimte-industrie en we moeten ervoor zorgen dat we er zoveel mogelijk van maken,” aldus Drayson. “Een centrale Agency maakt het mogelijk om op een effectievere manier beleid te ontwikkelen.”

Bronmateriaal

"UK to Set Up Own Space Agency" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd