Als er niets verandert, dan bestaat de Maui-dolfijn over vijftien jaar niet meer. Er zijn nog maar 43 tot 47 Maui-dolfijnen in leven. Het aantal vrouwtjes is in een paar jaar tijd gehalveerd van 20-25 naar 10-12.
De Maui-dolfijn (Cephalorynchus hectori maui) komt alleen voor in het water voor de westkust van Nieuw-Zeeland. Het is de kleinste dolfijnsoort ter wereld. Een Maui-dolfijn kan 1,7 meter lang en 50 kilo zwaar worden. In vergelijking: een volwassen tuimelaar heeft een lengte van drie meter. Veel Maui-dolfijnen zijn de afgelopen decennia in netten en vislijnen terecht gekomen, waardoor ze zijn verdronken. Daarnaast zijn er verschillende exemplaren ziek geworden en gestorven, o.a. aan de gevolgen van brucellose en bacteriële infecties. Ieder sterven er ongeveer vijf dolfijnen.
In 2011 waren er nog 59 Maui-dolfijnen. Hoewel Nieuw-Zeeland in 2012 en 2013 maatregelen heeft genomen, hebben de restricties op het gebruik van netten niet geholpen. Op dit moment zijn er immers minder dan vijftig Maui-dolfijnen.
Uitbreiding visverbod
Onderzoekers van NABU International voorspellen dat de Maui-dolfijn in 2029 niet meer bestaat. “De wetenschappers van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) roepen de Nieuw-Zeelandse overheid op het habitat van de Maui-dolfijn te beschermen”, zegt voorzitter Thomas Tennhardt van NABU. Hoewel er al een visverbod is in de regio, vinden onderzoekers dat dit gebied nog verder uitgebreid moet worden om de dolfijn te beschermen. “Zo is de Maui-dolfijn ten zuiden van Paekakariki gespot en dat is buiten de beschermde zone.”
Laatste wake-up-call
Als Nieuw-Zeeland geen verdere maatregelen neemt, zal de Maui-dolfijn gegarandeerd uitsterven. “Het is dan geen kwestie van als, maar van wanneer”, concludeert Dr Barbara Maas van NABU International. “Hopelijk zijn deze cijfers een wake-up-call voor de Nieuw-Zeelandse overheid.”