Groep sterrenstelsels vertelt ons meer over het jonge universum

jkcs

Astronomen hebben de afstand van het sterrenstelselcluster JKCS 041 gemeten. Dit cluster is al in 2006 gevonden, maar pas nu slaagden de wetenschappers om de afstand te bepalen. Het resultaat: 9,9 miljard lichtjaar.

De sterrenstelsels in JKCS 041 zijn slechts één miljard jaar oud, oftewel minder dan 10% van hun huidige leeftijd. Het licht van deze sterrenstelsels heeft er namelijk bijna tien miljard jaar over gedaan om ons te bereiken.

Het team van wetenschappers, onder leiding van Andrew Newman van het Carnegie Instituut, heeft de Hubble ruimtetelescoop gebruikt om het licht van de sterrenstelsels te splitsen. Dit wordt spectroscopie genoemd. Alle negentien sterrenstelsels van JKCS 041 bleken exact 9,9 miljard lichtjaar van de aarde verwijderd te zijn. De resultaten van het onderzoek verschijnen in The Astrophysical Journal.

Sterrenstelsels beginnen hun leven heel explosief met actieve stervorming, maar na een bepaalde periode worden ze een stuk rustiger. Hoe komt dit eigenlijk? Dat proberen wetenschappers te achterhalen. Opvallend is dat de meeste sterrenstelsels in JKCS 041 al vrij rustig zijn. Daarnaast is het opvallend dat de sterrenstelsels in JKCS 041 groeien. Normaal gesproken groeien jonge sterrenstelsels door op elkaar te botsen, maar daar lijkt geen sprake van te zijn in JKCS 041. De resultaten van dit onderzoek nodigen dus uit om het verre sterrenstelselcluster nader te onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd