Groenland gaat zijn naam tegen het eind van deze eeuw eer aan doen

groenland

Groenland gaat zijn naam weer eer aan doen, zo voorspellen wetenschappers. Ze verwachten dat er in grote delen van Groenland tegen het jaar 2100 bossen zullen ontstaan met daarin veel verschillende soorten bomen en struiken.

Wie nu aan Groenland denkt, denkt wellicht aan ijs. Maar er zijn reeds verschillende ijsvrije plekken op Groenland te vinden. En op die plekken groeien soms al bomen en struiken. De diversiteit is alleen nog beperkt: op dit moment kunnen slechts vier soorten bomen en grote struiken op Groenland overleven. Bovendien kunnen deze maar op een beperkt aantal plekken groeien. Maar dat gaat veranderen, zo stellen onderzoekers in het blad Philosophical Transactions of The Royal Society B.

Opwarming
De aarde warmt op en dat geldt met name voor noordelijk gelegen gebieden zoals Groenland. Daar neemt de temperatuur nog sterker toe dan gemiddeld, zo wijst onderzoek uit. Wetenschappers besloten om uit te zoeken welke gevolgen die temperatuurstijging voor de flora op Groenland heeft. Welke soorten bomen en struiken kunnen tegen het jaar 2100 op Groenland groeien? En waar zullen die bomen en struiken het het best doen?

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van 44 soorten bomen en struiken die in Noord-Amerika en Europa voorkomen, tegen het jaar 2100 op Groenland kan groeien. Sterker nog: een groot aantal van deze soorten zou zich daar nu al prima kunnen redden.

Gebieden
Het gebied waarin bomen en struiken zich tegen het eind van deze eeuw kunnen vestigen, groeit ondertussen gestaag. Tegen het eind van deze eeuw kan de dwergberk bijvoorbeeld op alle plekken waar het Groenlandse ijs nu reeds verdwenen is, groeien. Het gaat dan om een gebied groter dan 400.000 vierkante kilometer, oftewel een gebied dat ongeveer net zo groot is als Zweden. “In andere woorden, Groenland heeft de potentie om veel groener te worden,” stelt onderzoeker Jens-Christian Svenning.

Dat de soorten die nu al op Groenland leven, het gebied nog niet gekoloniseerd hebben, heeft twee redenen. De meeste bomen verspreiden zichzelf traag. Bovendien ligt Groenland natuurlijk nogal geïsoleerd. De modellen van de onderzoekers wijzen er dan ook op dat het na 2100 – als Groenland reeds klaar is voor nieuwe soorten bomen en struiken – nog twee millennia kan duren voordat bomen en struiken zich over het gehele land hebben verspreid. Tenzij wij mensen de natuur natuurlijk een handje helpen. “Mensen planten nuttige en mooie planten vaak waar deze kunnen groeien. Dat zit in onze natuur.” Dus zodra Groenland er klaar voor is, zullen mensen bomen en struiken gaan planten. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn. Zo kunnen planten die wij naar Groenland brengen, de oorspronkelijke planten gaan overwoekeren. “Als het importeren en planten van soorten zonder enige controle plaatsvindt, kan dat ertoe leiden dat de natuur zich op een heel chaotische manier gaat ontwikkelen.” Een Groenland dat zonder al te veel hulp van mensen groener wordt, kan dan weer voordelen hebben. De mensen op Groenland hebben het moeilijk: hun omgeving verandert rap en jongeren zien – mede door het gebrek aan banen – geen toekomst. Een groener Groenland kan voor meer werkgelegenheid zorgen. Zo kan er in de bossen gejaagd worden en kunnen er bepaalde planten gekweekt worden.

Bronmateriaal

"Researchers predict greener Greenland" - Aarhus University (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mats Holmström (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd