Groene thee maakt tanden sterker

Het drinken van één kopje groene thee per dag vergroot de kans dat u op latere leeftijd uw gebit kunt behouden. Dat blijkt uit Japans onderzoek. In de thee zitten anti-microbiële moleculen – catechines – die de tanden sterker maken. Tenzij u veel suiker gebruikt, natuurlijk.

De Japanse onderzoekers bestudeerden meer dan 25.000 mannen en vrouwen tussen de 40 en 64 jaar. De mannen die minimaal één kop groene thee per dag nuttigden, hadden negentien procent meer kans dan de mannen die geen thee dronken om meer dan twintig tanden over te houden. Een normaal gebit telt 32 tanden. Ook voor de groene thee drinkende vrouw was de kans op tandverlies kleiner. Zij hadden dertien procent meer kans om twintig tanden of meer te behouden.

De onderzoekers wijten het gunstige effect van thee aan catechines. Deze stoffen doden bacteriën die in verband worden gebracht met verval van het gebit en tandvleesontsteking.

Het gunstige effect van groene thee op de tanden werkt alleen als er geen suiker in de thee wordt gedaan. Een schepje suiker is namelijk genoeg om de voordelen van groene thee weer op te heffen.

Naast groene thee is ook oolong-thee (tussen groene en zwarte thee in) goed voor de tanden. Deze thee bevat namelijk ook catechines. Deze concentraties zijn echter wel lager.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd