Groene thee kan dopinggebruik verhullen

Sporters die doping gebruiken, kunnen door simpelweg groene thee te drinken, voorkomen dat ze betrapt worden.

Dat hebben onderzoekers van de Kingston University in Londen ontdekt. Dat is te lezen in het blad Steroids. Ze bestudeerden testosteron. Dit geslachtshormoon heeft een positieve invloed op de spiermassa en wordt daarom regelmatig als doping gebruikt.

Urine
Maar sporters komen er niet zomaar mee weg. Door urine te testen kan achterhaald worden of sporters testosteron toegediend hebben gekregen. De onderzoekers besloten uit te zoeken of het mogelijk is om doping te gebruiken en toch door deze test heen te komen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het gebruik van ibuprofen het lastiger maakt om doping in de urine op te merken. Maar zou ook gewone voeding of drank deze invloed kunnen hebben?

WIST U DAT…

…muizen dankzij groene thee minder snel aankomen?

Witte thee
De onderzoekers sloegen aan het experimenteren om dat te achterhalen. En zo ontdekten ze dat stofjes in groene en witte thee het enzym UGT2B17 dwarszitten. Dit enzym zorgt ervoor dat de doping in de urine kan worden teruggevonden. In totaal werden in thee drie stofjes – catechines – ontdekt die UGT2B17 afremmen. UGT2B17 zorgt dat testosteron zich bindt en het lichaam middels de urine weer verlaat. Als UGT2B17 wordt afgeremd, is de kans groot dat een dopinggebruiker een urinetest moeiteloos kan doorstaan. Er worden dan onvoldoende sporen van testosteron in zijn urine aangetroffen. Mogelijk zorgt de thee er dan ook nog eens voor dat de doping effectiever is: de testosteron wordt niet uitgescheiden, maar circuleert door het lichaam.

Het is voor het eerst dat gewoon voedsel stofjes blijkt te bevatten die dopinggebruik kunnen verhullen. Wil dat dan zeggen dat dopinggebruikers er voortaan met weg kunnen komen? Nee. Ten eerste moet u bedenken dat deze onderzoeken enkel nog in het laboratorium hebben plaatsgevonden. Onduidelijk is dus nog hoe het precies in een mensenlichaam werkt. En als het onderzoek representatief is voor de werkelijkheid dan wil dat niet zeggen dat dopinggebruikers met een flinke kop groene thee voortaan veilig zijn. Doping is in de urine dan misschien niet meer zo gemakkelijk aan te treffen, maar er zijn nog wel andere manieren om de doping op te sporen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd