Supercomputers worden steeds krachtiger, maar verslinden ook steeds meer energie. Op dit moment wordt ongeveer twee procent van het wereldwijde energieverbruik opgeslokt door computers. Bruno Michel van IBM beweert dat toekomstige supercomputers groener worden. “In de toekomst draait het om energiekosten”, zegt Michel tegen BBC. “Het kost dan meer om een datacentrum draaiende te houden dan om er één te bouwen.”
Neem de prijzen van transistors. “Vijftig jaar geleden kostte één transistor één dollar”, vertelt Michel. “Tegenwoordig kost een transistor één honderdste van wat het kost om een enkele letter op papier te printen.”
Green 500
Volgens Michel zijn de energiekosten van supercomputers zo hoog door de koeling. Omdat supercomputers veel hitte produceren, zijn grote ventilatoren nodig om deze apparaten af te koelen. “In de toekomst draait het niet om de kracht van een supercomputer, maar om de efficiëntie”, aldus Michel. “Geen Top 500, maar de Green 500.”
Waterkoeling
Sinds dit jaar bestaat er een supercomputer – Aquasar – die twee keer zo zuinig is als een normale supercomputer. Aquasar gebruikt namelijk niet lucht, maar water als koeling. De processoren zijn op elkaar gestapeld met water daartussen. De waterkoeling tussen de processoren is niet dikker dan de dikte van een mensenhaar.
WIST U DAT…
Afstand
Aangezien de afstand tussen processoren zeer klein is en water de hitte afvoert, is Aquasar een relatief zuinige supercomputer. Maar er moet nog veel gebeuren om alle supercomputers zoals Aquasar te bouwen. “Denk aan het bouwen van connecties tussen verschillende chips, die moeten werken als conductoren en tevens tegen water moeten kunnen.”