Groene nanotechnologie: van kaneel naar gouden nanodeeltjes

Kleine, minuscule deeltjes van goud worden gebruikt in elektronica, gezondheidsproducten en geneesmiddelen tegen kanker. Helaas komen er bij het vervaardigen van deze deeltjes veel gevaarlijke en giftige chemicaliën vrij. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar een beter alternatief. Een onderzoeksteam van de universiteit van Missouri heeft het antwoord gevonden: kaneel.

Wetenschappers van deze universiteit mixten goudzouten (ionische chemische verbindingen van goud) met kaneel. Vervolgens voegden zij water toe om synthetische nanogouddeeltjes te creëren. Voor het nieuwe proces is geen elektriciteit nodig. Ook worden er geen giftige stoffig gecreëerd.

Groen proces
“Er worden geen chemicaliën gebruikt om deze nieuwe nanogouddeeltjes te maken, behalve goudzouten”, legt onderzoeker Raghuraman Kannan uit. “Het is een groen proces.”

WIST U DAT…

…we in de toekomst waarschijnlijk intelligente pillen slikken?

Phytochemicaliën
Kaneel beschikt over de mogelijkheid om metalen om te zetten in nanodeeltjes. Als er nanodeeltjes worden gemaakt, dan laat het kaneel actieve chemicaliën – zogenaamde phytochemicaliën – vrij. Phytochemicaliën kunnen kankercellen indringen en assisteren bij de vernietiging van deze cellen.

Moeder Natuur
Groene nanotechnologie heeft dus zeker toekomst. “Moeder Natuur heeft een belangrijke rol in toekomstige ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie”, vindt wetenschapper Kattesh Katti. “Onze gouden nanodeeltjes zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zijn ook nog eens biologisch actief tegen kankercellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd