Groene gevangenis gaat strijd met energierekening aan

 KLIMAAT  Groene energie en de Groene Sint kennen we al, maar in New-Delhi gaan ze nog een stap verder. Daar wordt – als alles volgens plan gaat – binnen afzienbare tijd de eerste groene gevangenis geïntroduceerd. Goed voor het milieu én de portemonnee; kan eindelijk die elektriciteitsrekening van 45 miljoen roepie omlaag!

Gevangenisdirecteur B.K. Gupta is een ambitieus man. Hij wil de leefomstandigheden van de ruim 12.000 gevangen verbeteren en het hele gebouw ook nog eens milieuvriendelijk maken. De overheid pompt zo’n 9.65 miljoen roepie (omgerekend ruim 145.000 euro) in het project. Dat dekt ongeveer de helft van de kosten. Overigens levert de ‘groene gevangenis’ ook veel voordelen voor de overheid op. Zo zou de jaarlijkse energierekening van 45 miljoen roepie door de vernieuwingen aanzienlijk minder gaan bedragen.

Met het geld worden onder meer waterzuiveringsinstallaties geplaatst. Deze moeten het mogelijk maken om gerecycled water te gebruiken voor de tuin en sanitaire voorzieningen.
Er wordt gekookt met behulp van gas uit biomassa. Die biomassa creëren de gevangenen zelf: bij het maken van meubels (waarvoor hout uit het nabijgelegen bos wordt gebruikt) komt genoeg stof en hout vrij.
Het water (de gevangenen verbruiken zo’n 30.000 liter per dag) wordt opgewarmd door middel van zonne-energie en het elektriciteitsverbruik wordt verminderd. De gevangenen hebben volgens Gupta ‘s ochtends geen licht nodig. “Ze doen hun yoga en meditatie buiten de cellen.”
Alle lampen in de cellen en kantoren worden bovendien vervangen door energiezuinige exemplaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd