Groen licht voor zonne-energie uit de ruimte

 ASTRONOMIE  Californië geeft groen licht aan het bedrijf Solaren om gigantische zonnepanelen in de ruimte te bouwen. De verzamelde energie wordt door middel van radiogolven naar een verzendstation op aarde gestuurd. Vanaf 2016 wil de Amerikaanse staat 200 megawatt stroom uit de ruimte halen.

De satellieten van Solaren worden in een geosynchronische baan om de aarde gebracht, waardoor er altijd zonlicht aanwezig is om energie af te tappen. Zonnecellen op aarde kunnen alleen overdag energie verzamelen als er geen bewolking is.

Het bedrijf heeft rekening gehouden met de hoge prijzen per kilogram. Het is namelijk niet goedkoop om een satelliet te lanceren. “We hebben een revolutionair ontwerp gekozen”, vertelt Cal Boerman van Solaren. “We maken gebruik van opblaasbare spiegels, zodat een kleiner aantal zonnecellen dezelfde hoeveelheid energie verzamelen.”

Toch zijn er weer andere uitdagingen. Hoe gaat Solaren bijvoorbeeld oververhitting tegen? Boerman: “We concentreren veel hitte op één plek. Daarom moeten we rekening houden met een systeem dat de hitte afvoert.” Het bedrijf koppelt daarom zonnecellen aan radiators om ze koud te houden.

Wetten verplichten Amerikaanse staten om in de komende jaren meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie. “Om aan de vraag te voldoen zijn er veel verschillende typen hernieuwbare energiebronnen nodig”, vindt Boerman.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd