Groen licht voor NASA’s monsterraket

  sls-raket

  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geeft groen licht voor de ontwikkeling van de Space Launch System-raket. Dit gaat de grootste draagraket worden die ooit is ontwikkeld. De raket heeft twintig procent meer voortstuwingskracht dan de Saturn V-raket, waarmee de VS astronauten op de maan zette.

  Het is voor het eerst sinds de ontwikkeling van de spaceshuttle dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie groen licht geeft voor de ontwikkeling van een raket van dit kaliber.

  Naar Mars en verder
  De komende decennia zal het SLS-traject tientallen miljarden dollars gaan kosten. “We zijn het de belastingbetaler verschuldigd om voor een goed programma te kiezen”, vertelt Robert Lightfoot van NASA. “We geven nu groen licht voor het volledige traject, waardoor we over twintig jaar mensen naar Mars kunnen sturen.”

  Een artistieke impressie van het Space Launch System. Afbeelding: NASA.

  Lichte variant
  In eerste instantie wordt een SLS-raket ontwikkeld met een draagkracht van 70 metrische ton (70.000 kilogram). De komende jaren worden diverse tests uitgevoerd. Zo zal er een onbemande Orion-ruimtecapsule in een baan om de aarde geplaatst worden. De ‘lite’ versie van de SLS-raket moet in november 2018 klaar zijn.

  Van spaceshuttle naar Orion

  Het was even slikken in juli 2011 toen de laatste spaceshuttle op aarde landde en NASA niet langer beschikte over een transportmiddel waarmee astronauten de ruimte in kunnen. Maar er wordt hard geknutseld aan een – in veel opzichten betere – opvolger: MPCV Orion!

  Vervolgens wordt er gewerkt aan een raket met een hefvermogen van 130 metrische ton. Hiermee is het mogelijk om mensen naar asteroïden of Mars te sturen.

  Iedere dag iets verder
  “De ontwikkeling van de raket, grondsystemen en de Orion-capsule staat niet stil”, vertelt Bill Hill van NASA. “Iedere dag zien we vooruitgang, waardoor we gezamenlijk toewerken naar de eerste testlancering.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd