Groen is gezond: wie vaker een rondje door het park loopt, heeft mogelijk minder medicijnen nodig

Regelmatig een rondje lopen door het park blijkt zo goed voor je dat je minder medicijnen nodig hebt voor bijvoorbeeld depressie of hoge bloeddruk.

Het maakt daarbij niet uit hoevéél natuur er precies is of dat je erop uitkijkt vanuit je huis, toont Fins onderzoek aan. Tot nu toe werd altijd gedacht dat regelmatige bezoekjes aan de natuur goed zijn voor je gezondheid, maar het bewijs daarvoor was nog inconsistent, aldus de onderzoekers. “Dat komt bijvoorbeeld door verschillen in onderzoeksontwerp, kenmerken van de groene ruimte, zoals kwaliteit en toegankelijkheid en culturele en individuele verschillen, zoals de intrinsieke motivatie om de natuur op te zoeken”, legt onderzoeker Anu Turunen uit aan Scientias.nl. “Daardoor is het mogelijk dat bij sommige onderzochte groepen wel een verband wordt gevonden en bij andere niet. Ook verschilt de hoeveelheid groen per stad sterk, waardoor vergelijken niet altijd goed mogelijk is.”

Minder medicijnen
De onderzoekers wilden daar een oplossing voor vinden door te kijken of de hoeveelheid groen en water in de woonomgeving, het aantal bezoeken aan de natuur en uitzicht vanuit huis afzonderlijk van elkaar effect hebben op het gebruik van een aantal veelgebruikte medicijnen voor onder meer depressie, angststoornissen, slapeloosheid, hoge bloeddruk en astma. Het medicijngebruik werd gezien als een indicator voor een slechte gezondheid.

Zee aan data
De onderzoekers konden gebruik maken van de ingevulde vragenlijsten van 16.000 inwoners van Helsinki, Espoo en Vantaa. Dit zijn de drie grootste stedelijke gebieden van Finland. De respondenten beantwoordden vragen over hun ervaring met groen en water binnen een kilometer rond hun huis. Ook gaven ze aan welke medicijnen ze recent gebruikten. Vervolgens is hen ook gevraagd hoeveel tijd ze buiten doorbrachten. De antwoorden varieerden van ‘nooit’ tot ‘vijf of meer keer’ per week. Ook moesten ze aangeven of ze vanuit hun huis op groen of water uitkeken en hoe vaak ze bewust van het uitzicht genoten. Een groen gebied werd gedefinieerd als een bos, tuin, park, begraafplaats, dierentuin, grasland of moeras. Blauwe gebieden waren zee, meren en rivieren. Er is gecorrigeerd voor ongezond gedrag, luchtvervuiling, lawaai, opleidingsniveau en inkomensklasse. Uiteindelijk waren er 6000 deelnemers die alle informatie compleet hadden aangeleverd.

Vaker het park in
Daaruit bleek opmerkelijk genoeg dat zowel de hoeveelheid groen en blauw in de buurt als het uitzicht erop vanuit huis geen enkele invloed had op het medicijngebruik. “We zagen geen enkel verband tussen een groen uitzicht en gezondheid in deze studie en bewijs uit eerdere studies is schaars. Maar daarbij moet worden gezegd dat we medicijngebruik als gezondheidsindicator hebben genomen, wat wijst op een ernstige, gediagnosticeerde aandoening. Het is geen perfecte indicator voor de huidige gezondheidsstatus, vooral als symptomen minder ernstig zijn”, verklaart Turunen.

Wat wel uitmaakte, was hoe váák mensen in de natuur te vinden waren. Drie tot vier keer per week een bezoekje aan het groen verlaagde de kans op medicijngebruik voor angsten en depressies met 33 procent, vergeleken met minder dan één keer per week de natuur in gaan. De kans op het gebruik van bloeddrukmedicijnen was zelfs 36 procent lager en mensen met astma grepen 26 procent minder vaak naar middelen.

Kanttekeningen
Deze effecten werden ietwat afgezwakt als het BMI werd meegerekend, met name voor het gebruik van astmamedicijnen, aangezien obesitas een bekende risicofactor is voor astma, aldus de onderzoekers. Het effect van een rondje lopen door het park was iets groter voor mensen met een laag inkomen, maar in het algemeen maakten opleidings- en inkomensniveau weinig uit.

Er zitten wel wat haken en ogen aan het onderzoek. Het betreft een observationele studie waarbij mensen zelf rapporteerden wat hun ervaringen waren. Ook was er geen informatie over de ernst van de ziekte, die mensen hadden en onduidelijk is wat oorzaak is en wat gevolg. “We kunnen geen causaliteit vaststellen dus het is mogelijk dat de bevindingen enkel laten zien dat door een betere gezondheid mensen in staat zijn om meer tijd buiten door te brengen”, aldus onderzoeker Turunen nog.

Groen = gezond
Dat gezegd hebbende, concluderen de onderzoekers: “Er is steeds meer bewijs dat blootstelling aan de natuur gezondheidsvoordelen oplevert. Daardoor komen er ook steeds meer groene gebieden in steden en wordt actief gebruik ervan gepromoot. Dit is een goede manier om de gezondheid en het welzijn van mensen in steden te verbeteren.”

Bronmateriaal

"Cross-sectional associations of different types of nature exposure with psychotropic, antihypertensive and asthma medication " - Occupational and Environmental Medicine

Interview met onderzoeker Anu Turunen van het Finnish Institute for Health and Welfare (THL)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Simonkr / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd