Groei je eigen tand

 GEZONDHEID  Is het mogelijk om je eigen tand te laten groeien? Binnenkort misschien wel! Wetenschappers beweren dat tandartsen binnenkort aan de slag kunnen met stamcellen. Implementeer een groep cellen in het tandvlees, een paar weken wachten en een nieuw tand is daar!

De stamcellen krijgen de instructie om als tand te groeien. Na een paar weken laten de cellen zien wat voor tand ze worden. Wetenschappers kiezen dan de groep cellen uit die de juiste tand aan het produceren zijn. Deze worden uiteindelijk gebruikt om een tand te kweken bij de drager.

Het experiment is uitgevoerd met muizen in een laboratorium. Na een paar weken hadden zij tanden. “Bij mensen werkt het mechanisme hetzelfde, dus daar moet het ook mogelijk zijn”, vertelt professor Paul Sharpe van het tandartsinstituut King’s College in Londen.

Momenteel bevestigen kaakchirurgen kunstmatige tanden aan het bot in de kaak. “Dit kan moeilijk worden, aangezien het kaakbeen bij sommige mensen niet goed genoeg is.”

Wanneer de tandarts een tand laat kweken in uw mond? Hopelijk is het niet nodig, en zo wel, dan kan dit nog zeker jaren duren. Eerst is meer onderzoek vereist.

Bronmateriaal

"Grow Your Own Teeth" - TG Daily

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd