Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

  grillig1

  Op nieuwe zwart-witfoto’s, gemaakt door New Horizons Long Range Reconnaissance Imager, zijn veel meer details op het oppervlak van dwergplaneet Pluto zichtbaar. De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

  Toen New Horizons deze foto maakte, was het ruimtevaartuig nog ruim vijf miljoen kilometer van de ijskoude dwergplaneet verwijderd.

  Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.
  Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

  “We zijn nu zó dichtbij dat we geologische details op Pluto kunnen zien”, vertelt wetenschapper Curt Niebur van New Horizons. Hij is vooral geïnteresseerd in het grijze gebied boven de staart van de walvis. “Dit is een overgangsgebied met veel dynamiek, dat maakt het zeer interessant voor wetenschappers om te analyseren.”

  De resolutie op deze foto is ongeveer 27 kilometer per pixel. We zien hier de kant van Pluto die altijd is gericht naar Charon, zijn grootste maan. “Op dit nieuwste beeld treffen we ook een lange band aan met complexe, veelhoekige vormen”, vertelt hoofdonderzoeker Alan Stern van New Horizons. “Deze band is ongeveer 1.500 kilometer lang. Na een vlucht van 9,5 jaar blijkt nu in ieder geval dat Pluto het wachten waard is.”

  De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd