De grijze stad moet groener!

‘s Werelds eerste incubator gericht op bloemen en planten is onlangs in Nederland geopend en moet de stad groener – en dus gezonder – maken.

Wie denkt aan de stad, denkt vast niet direct aan heerlijk riekende bloemen of gezellig wuivend gras met hier en daar een verdwaalde klaproos ertussen. De stad associëren we veel meer met grijs beton en gemeentewerkers die de grootste moeite doen om het groen binnen de (bloemen)perken te houden. En dat moet anders, zo vinden ze bij Let it Grow, een incubator die onlangs het levenslicht zag en zich richt op innovatie omtrent bloemen en planten. “Wij willen de stad vergroenen,” vertelt Irene Rompa, die de scepter zwaait over het Let it Grow-lab.

In de incubator
Een fraai streven, maar ja, hoe doe je dat? Simpel: je roept mensen op om met innovatieve ideeën te komen om de stad te vergroenen. Vervolgens kies je de zeven start-ups met de beste ideeën uit. En die gaan de incubator in. “In feite helpen wij de start-ups om te groeien,” vertelt Rompa. “Bijvoorbeeld door ze een werkplek aan te bieden, maar ook door ze in contact te brengen met geschikte partners binnen de bloemen- en plantensector.” Tevens krijgen de start-ups wekelijks training op maat en heeft elk team een (oud-)ondernemer als vaste mentor.

De gehackte stoeptegel. Afbeelding: Gewildgroei.
De gehackte stoeptegel. Afbeelding: Gewildgroei.
Gewildgroei
Eén van de gelukkige start-ups die de komende vijf maanden binnen de incubator gekoesterd worden, is Gewildgroei. “Zij hacken als het ware de stoeptegel,” vertelt Rompa. De mensen achter deze start-up bedachten een stoeptegel met een gat erin die “ruimte geeft aan spontane vegetatie”. “Door de context te veranderen, wordt spontane vegetatie niet langer geassocieerd met verwaarlozing,” zo laat Gewildgroei aan Scientias.nl weten. “Wij zien in een probleem – een kostenpost – een oplossing. De planten die wij nu als onkruid beschouwen, zijn onze natuurlijke ecologische partners. Spontane vegetatie draagt bij aan een leefbare stad door belangrijke diensten aan ons te verlenen op het gebied van stedelijk klimaat (temperatuur, waterhuishouding en luchtkwaliteit), onze gezondheid (stressreductie) en de biodiversiteit.” Zo kan een stoeptegel met een gat erin bijvoorbeeld veel meer water afvoeren dan een traditionele stoeptegel en dus wateroverlast helpen voorkomen. “Wij zijn tevreden als het begrip ‘onkruid’ niet meer bestaat en het natuurlijk systeem deel uitmaakt van de manier waarop wij de openbare ruimte ontwerpen en onderhouden.”

“Met onze app wordt de plant een soort Tamagotchi”

Gardian
Nog zo’n veelbelovende start-up is Gardian. Hun product zal eenieder die het zonder groene vingers moet stellen als muziek in de oren klinken. De start-up ontwikkelde een sensor die je gewoon bij je plant in de pot stopt. De sensor laat je – middels een app op je telefoon – weten hoe het met de plant gaat en wat deze nodig heeft. Ook wordt je middels de app gewaarschuwd als de plant bijvoorbeeld te veel of te weinig licht ontvangt of is omgevallen. “Door planten hun behoeften te laten communiceren gaan we de verwaarlozing van planten tegen,” zo laten de mensen achter deze start-up aan Scientias.nl weten. “Wij geven de planten een stem en verbinden de mens met de natuur. Hierdoor nemen wij drempels weg voor mensen om nieuwe planten te kopen, omdat de verzorging een stuk eenvoudiger wordt. Wij houden je planten groen en vertellen je op tijd hoe dat te doen. Met de app wordt de plant een soort Tamagotchi. Het verzorgen wordt leuk en met groenere en gezonde planten om je heen voel je je ook beter.”

Living Light
Living Light

Living Light
Ook leuk: Living Light, het werk van weer een andere start-up. “Living Light is een sfeerlamp die energie haalt uit planten,” zo leggen de initiatiefnemers uit. De lamp zet het fotosyntheseproces van de plant om naar elektriciteit. “Planten hebben we graag als decoratie in ons huis, maar naast een decoratief object zijn ze ook een bron van energie. Deze ‘levende energie’ brengt de mens, natuur en technologie dichter bij elkaar en dichter bij de toekomst waarin planten deel van ons energiesysteem zullen zijn.”

Huis vol planten
Het zijn stuk voor stuk interessante innovaties. Maar zit de stad daar nu werkelijk op te wachten? Rompa denkt van wel. “Ik deed nooit iets met planten, maar sinds ik met Let it Grow bezig ben, staat mijn hele huis er vol mee. En ik betrap mezelf erop dat ik veel van de innovaties uit het Let it Grow-lab gebruik. En dat maakt het houden van planten zoveel makkelijker en leuker.” Ze wijst hierbij bijvoorbeeld op de start-up Sprinklr die een box met planten samenstelt en deze – samen met een lijstje met verzorgingstips – bij je thuis bezorgt. “Doordat een ontwerper de planten voor me uitzoekt, staan ze ook veel mooier bij me in huis.” En ook de start-up Gardian is volgens Rompa een gat in de markt voor alle mensen met niet-zulke-groene vingers. “We kennen het allemaal wel: dat je terugkomt van vakantie en dat je planten dood zijn. Maar dankzij Gardian heb je dat probleem niet meer.”

We moeten de innovaties echter niet louter zien als handige foefjes die het leven van trotse planteneigenaren gemakkelijker maken. De innovaties hebben ook zeker urgentie, zo benadrukt Rompa. “Er gaan steeds meer mensen in de stad wonen. En dat brengt problemen met zich mee.” Een aantal van die problemen – zoals bijvoorbeeld een slechte luchtkwaliteit – kunnen door veel groen in de stad worden voorkomen. “Uiteindelijk willen we mensen in de stad gezonder en gelukkiger maken.”

Bronmateriaal

Interview met Irene Rompa
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Marie Wanders.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd