Griepprik toedienen? Dat kunnen wij gewoon zelf!

pleistertje

Als het aan wetenschappers ligt, gaat de griepprik in de toekomst niet meer gepaard met een bezoekje aan de huisarts. Experimenten tonen aan dat mensen prima in staat zijn om de griepprik zelf toe te dienen. En wel met een speciale pleister met daarin micro-naalden.

Wetenschappers werken al langer aan een alternatieve vorm van vaccinatie. Veelbelovend is de pleister met daarin tientallen micronaalden waarmee mensen pijnloos gevaccineerd kunnen worden. De pleisters zijn om meerdere redenen veelbelovend. Zo tonen experimenten aan dat ze met minder vaccin toch effectiever werken dan de traditionele naald. Een ander groot voordeel is dat toediening van een vaccin met de pleister zo eenvoudig wordt dat mensen het in theorie gewoon zelf kunnen doen.

Gelukt!
Experimenten tonen nu voor het eerst aan dat mensen werkelijk in staat zijn om zichzelf met de pleister te vaccineren. 91 proefpersonen kregen kort instructies over hoe ze met de pleister om moesten gaan. Vervolgens moesten ze drie pleister (waar geen echt vaccin inzat) op de huid drukken. De onderzoekers keken vervolgens of alle naaldjes in de pleister ook daadwerkelijk de huid doorboord hadden. “We ontdekten dat iedereen in staat was om de pleister goed aan te brengen, alhoewel dat niet iedereen direct de eerste keer lukte,” vertelt onderzoeker Mark Prausnitz.

Pijn

De proefpersonen moesten ook aangeven hoe pijnlijk ze de pleister en de traditionele injectienaald op een schaal van één tot honderd vonden. De pleister kreeg gemiddeld een 1,5, de injectienaald een 15.

Meer prikjes
De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook of ze van plan waren om de griepprik volgend jaar te gaan halen en of ze van mening veranderden wanneer die griepprik met een pleister zou worden toegediend. 46 procent van de mensen gaf aan de griepprik te halen. Wanneer er een pleister gebruikt zou gaan worden, steeg dat percentage naar 65 procent. Verder bleek een groot deel van de proefpersonen de griepprik met de pleister wel zelf toe te willen dienen. “Onze droom is dat er elk jaar griepprikken verkrijgbaar zijn in winkels of naar mensen worden opgestuurd en dat mensen die zelf toe kunnen dienen. Mensen kunnen ze mee naar huis nemen en dan het hele gezin vaccineren. We willen meer mensen vaccineren en tegelijkertijd de druk op de zorgverleners die deze miljoenen vaccinaties nu toedienen, laten afnemen.”

De onderzoekers zetten hun studie voort. Naar verwachting zal het niet lang meer duren voor de pleister daadwerkelijk op de markt komt. Onderzoekers hopen de pleister binnen vijf jaar te lanceren. Waarschijnlijk zal deze in eerste instantie nog wel door zorgverleners worden toegediend.

Bronmateriaal

"Self-Administration of Flu Vaccine with a Patch May be Feasible, Study Suggests" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gary Meek.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd