Grienden gaan synchroonzwemmen als ze bang zijn

Wetenschappers hebben ontdekt dat grienden synchroon gaan zwemmen, wanneer ze geconfronteerd worden met een bedreiging die van buiten hun eigen groep komt.

De onderzoekers bestudeerden een groep grienden in de Straat van Gibraltar en een groep nabij Cape Bretoneiland (Canada). De eerstgenoemde groep krijgt regelmatig te maken met bedreigingen. Bijvoorbeeld schepen die de dieren naderen. De tweede groep heeft daar amper mee te maken: hun leefgebied is rustiger.

Synchroon
Uit het onderzoek blijkt dat de grienden zowel in de Straat van Gibraltar als voor de kust van Canada opvallend reageren wanneer ze zich als groep bedreigd voelen. “We ontdekten dat ze synchroon gaan zwemmen als ze in gevaar zijn,” vertelt onderzoeker Renaud de Stephanis.

WIST U DAT…

…ondanks een witte dolfijn is ontdekt die mensen napraat?

Ander ritme
“Ze zwemmen helemaal synchroon, zowel in de Straat van Gibraltar als in Canada. Wanneer de zeevaart of walvisspotters dichtbij komen, reageert de hele groep collectief op die externe prikkel. Toen wij bij ze kwamen, zwommen ze in een normaal ritme, maar na tien tot vijftien minuten dicht bij ze te hebben doorgebracht, begonnen de moeders en hun jongen in een alerte positie synchroon te zwemmen. Dat is een teken dat ze bij de groep horen.”

Overigens wijst het onderzoek er ook op dat grienden wel degelijk hinder ondervinden van schepen die te dichtbij komen. “Toen we de grienden van dichtbij gingen observeren, waren ze eerst nog geneigd om meer tijd aan het oppervlak door te brengen. Maar hoe langer we bij ze in de buurt bleven, hoe langer ze onder water bleven. Deze verandering in gedrag kan hun energieniveau aantasten, aangezien ze meer moeite moeten doen om zichzelf en hun jong te beschermen. Dat beperkt de tijd die ze kunnen jagen en dat betekent dat ze hun jongen niet goed kunnen voeden.”

Bronmateriaal

"Pilot whales synchronized swimming when they feel danger" - SINC.es
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Arlo Bates (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd