Griekse tempel gevonden in Alexandrië

Egyptische archeologen hebben de restanten van een oude Griekse tempel gevonden in het Kom al-Dikka gebied in Alexandrië. De tempel was opgedragen aan de Egyptische vruchtbaarheidsgodin Bastet. Het gebouw was van koningin Berenike, de vrouw van koning Ptolemy III die leider van Egypte was van 246 tot 222 voor Christus.

“De ontdekte restanten zijn zestig meter lang en vijftien meter breed”, zegt archeoloog Zahi Hawass in een persbericht. Hij voegde toe dat de tempel in latere tijden is verwoest, doordat Egyptenaren de bouwstenen van de tempel gebruikten om nieuwe gebouwen te bouwen. “Dit is de reden dat er zoveel bouwstenen missen.”

Daarnaast zijn er 600 Ptolemaeense standbeelden in de grond gevonden. De Ptolemaeën is de naam van een koninklijke dynastie die over Egypte regeerde tijdens het Hellenisme (305 v. Christus tot 30 v. Christus). De bekendste Ptolemee was de laatste: Cleopatra. Daarnaast zijn er bij de opgraving iconen van Bastet gevonden, godin van veiligheid en moederschap.

“Veel Egyptenaren bleven trouw aan de godin Bastet, zelfs nadat de oude Egyptische cultuur werd teruggedrongen”, legt Hawass uit. Tussen 305 v. Christus en 30 v. Christus was Alexandrië de hoofdstad van Ptolemaeens Egypte en het centrum van de Griekse cultuur en handel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd