Graven van Maya’s laten stuiptrekkingen van machtige beschaving zien

Archeologen hebben de stoffelijke resten van 47 Maya’s, waaronder 30 kinderen, teruggevonden. De resten, afkomstig uit de zestiende eeuw, laten duidelijk zien hoe erg de Maya’s onder de komst van de Spanjaarden leden.

De graven van de 47 Maya’s bieden archeologen een uniek kijkje in de laatste momenten voordat de Spanjaarden delen van Zuid-Amerika definitief in handen kregen. Het waren overduidelijk tijden van crisis voor de Maya’s.

Eén van de offers die in de graven werden aangetroffen. Afbeelding: INAH.
Kinderen
Onder de 47 doden bevinden zich 30 kinderen. Zij waren tussen de drie en zes jaar oud toen ze stierven. Hun stoffelijke resten laten duidelijk zien dat ze ernstig ondervoed waren en bloedarmoede hadden. “Het onderzoek wijst erop dat de sterftecijfers onder kinderen hoog waren, waarschijnlijk door slechte gezondheid en ondervoeding in een populatie die in de zestiende eeuw met enorme armoede te maken had,” vertelt archeoloog Sandra Elizalde. De armoede blijkt ook uit de zeer bescheiden offers die de kinderen in hun graf meekregen.

Volwassenen
Naast de resten van kinderen zijn de stoffelijke resten van nog zeventien andere mensen aangetroffen. Van enkele botten is al duidelijk dat het om volwassenen gaat, de rest is moeilijk te identificeren. Twee van de zeventien stoffelijke resten werden in urnen aangetroffen. De rest lag los in het graf en werd eveneens vergezeld door zeer eenvoudige offers.

De onderzoekers deden hun ontdekking in de Mexicaanse staat Quintana Roo, op het schiereiland Yucatan. Dat de Maya’s het juist hier zo zwaar hadden, is goed te verklaren. De Spanjaarden deden er zo’n twintig jaar over om de Maya’s in de her en der verspreide steden in dit gebied op de knieën te dwingen. Zodra dat gelukt was, vestigden de Spanjaarden zich in het westen. Het oostelijke deel (wat nu Quintana Roo is) leed daar enorm onder, omdat de handelsroutes met het westen hierdoor wegvielen. Het gebied verarmde. De graven laten de stuiptrekkingen van die ontwikkelingen zien. Niet lang daarna zouden de Maya’s het gebied verlaten.

Bronmateriaal

"OSAMENTAS REVELAN FASE FINAL DE ÉPOCA PREHISPÁNICA" - INAH.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door INAH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd