Grap over ramp doet het 100 dagen later het best

  lachen

  Humor kan ons helpen om met tegenslagen – denk bijvoorbeeld aan (natuur)rampen – om te gaan. Maar wanneer is humor omtrent zo’n ramp nu precies gepast én succesvol? In andere woorden: wanneer moeten mensen het hardst om die humor lachen? Honderd dagen na de ramp, zo suggereert nieuw onderzoek.

  Wetenschappers gingen na hoe mensen in een periode van meer dan honderd dagen op grappen omtrent orkaan Sandy reageerden. Uit het onderzoek bleek dat mensen grappen over de natuurramp meer gingen waarderen naarmate de tijd verstreek. Maar de groei van die waardering was niet onbegrensd. Grappen werden zo’n honderd dagen na de ramp het meest gewaardeerd. Daarna begon de waardering weer langzaam af te nemen.

  De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Ze stellen dat er eerst enige tijd moet verstrijken alvorens mensen zich minder bedreigd voelen door de ramp (in dit geval: orkaan Sandy). Maar er moet ook weer niet te veel tijd verstrijken, want dan gaan mensen de ramp als iets onschuldigs, niet-bedreigends zien. En dan is er voor de lolbroeken geen eer meer te behalen.

  De timing van grappen over rampen komt dus heel nauw. Handig om te weten voor cabaretiers. Maar wat heeft de wetenschap daaraan? Meer dan u wellicht denkt. “De resultaten kunnen psychologen helpen begrijpen hoe mensen situaties het hoofd bieden en aanwijzingen geven over wat dingen grappig maakt en wanneer dingen grappig zijn,” aldus de onderzoekers in het blad Social Psychological & Personality Science.

  Bronmateriaal

  "The Rise and Fall of Humor" - SPP
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gavin Bobo (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd