Graham: moeder van moderne dans herdacht

Het is vandaag precies 117 jaar geleden dat de moeder van de moderne dans, Martha Graham, ter wereld kwam.

Google herdenkt Graham vandaag met een wel heel bijzondere Doodle. Terecht: want Graham was een bijzondere vrouw.

Traditie
Ze werd regelmatig op één lijn gezet met grote namen als Picasso en componist Stravinsky. Net als deze mannen brak Graham met de traditie en ontwikkelde ze een geheel eigen vorm van kunst. Ze legde daarmee de grondslag voor de moderne dans die tot op de dag van vandaag menig dansprogramma en videoclip verovert.

WIST U DAT…

…de jonge Madonna nog voordat ze bekend werd, danslessen volgde bij Graham? En Graham was een fan. Sterker nog: de ambitieuze Madonna deed haar aan haarzelf denken. “Ik ben gek op haar. Ze ging pakken wat ze wilde en gaf om niemand. Net als ik ooit.”

Dans
Graham liet zich in haar dansen leiden door haar ademhaling en gevoel. Haar dansen waren expressief en ook heel erg vernieuwend. Zo was het heel normaal dat een deel van de dans op de grond plaatsvond: een danser moest de vloer gebruiken, zo vond Graham.

Onbegrip
Gemakkelijk had Graham het zeker niet. Zoals alle pioniers had ze nogal met wat onbegrip en tegenstand te maken. Maar ze zette door en bleef de danswereld op zijn kop zetten. Zo was ze de eerste danser die de muziek afstemde op de dans. In 1928 bedacht zij de dans en kreeg een componist opdracht om er muziek bij te schrijven.

Onderscheidingen
Natuurlijk waren er ook hoogtepuntjes. Zo werd Graham in 1937 door First Lady Rooseveld uitgenodigd om in het Witte Huis te komen dansen. Ook werd ze regelmatig in binnen- en buitenland onderscheiden voor haar bijdrage aan de moderne dans.

Na een lang leven waarin dans tot in de laatste dagen nog centraal stond, stierf Graham op 1 april 1991 op 96-jarige leeftijd. Ze liet veel fans en een voorgoed andere danswereld achter.

Bovenstaande foto is gemaakt door Yousuf Karsh / Library and Archives Canada / PA-212251.

Bronmateriaal

"Martha Graham Dies at 96; A Revolutionary in Dance" - Nytimes.com
Boek: Martha Graham, a dancer's life. Door Russell Freedman.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd