Grafkamer van oude Egyptische koningin gevonden

Franse archeologen hebben net buiten Caïro de grafkamer van een mysterieuze Egyptische koningin gevonden. Zij zou zo’n 4000 jaar geleden op de troon hebben gezeten. Van de mummie is niets meer over, maar de kamer bevat nog wel de nodige groene hiëroglyfen.

De necropool van Saqqara ligt net buiten Caïro en is nog tamelijk onontgonnen archeologisch gebied; tien verschillende teams van archeologen doen er continu nieuwe ontdekkingen. De grafkamer van de Egyptische koningin is er daar één van. Hoewel de mummie totaal vernietigd is, is er gelukkig nog genoeg ander moois. “We zijn blij dat de teksten zo goed bewaard zijn gebleven,” vertelt archeoloog Philippe Collombert.

Op de muren van de tien bij vijf meter grote grafkamer zijn de titels van de koningin te lezen. De overige teksten zijn vooral bedoeld om de overblijfselen van de koningin te beschermen en haar overgang naar het hiernamaals mogelijk te maken.

Collombert noemt de koningin mysterieus. Het is onduidelijk of ze de vrouw van koning Pepi I of Pepi II was. Beide farao’s regeerden Egypte gedurende de zesde dynastie voor lange tijd. In deze periode begon Egypte uit elkaar te vallen en probeerden machtige edelen de macht te grijpen. De piramides uit deze tijd zijn vrij slecht gebouwd en grotendeels uit elkaar gevallen. Desalniettemin worden er zo af en toe toch nog mooie ontdekkingen gedaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd