Graffiti en afval teisteren Chinese Muur

De Chinese Muur is de grootste toeristische trekpleister van China. Jaarlijks komen er tien miljoen toeristen op het historische monument af. Helaas kleeft hier ook een nadeel aan, want het monument verpaupert. De Chinese Muur wordt geteisterd door lege blikjes bier, graffiti, verlaten kampeerplekken en whiskeyflessen. Wie ruimt de afval op?

Tentharingen, graffiti en lege flessen
Onlangs vond er een technofeest plaats op een stukje van de Chinese Muur nabij Badaling. Na dit feest bleef er een ravage over, zoals veel lege blikjes bier en flessen drank. “Het is zeer slecht voor de omgeving”, zegt de Colombiaanse toerist Francisco Garcia tegen persbureau AFP.

Er zijn veel mensen die nabij de Chinese Muur kamperen. “We vinden regelmatig tentharingen, die in de Chinese Muur zijn geduwd”, zegt Wang Xuenong van de Tsinghua universiteit. Hij was vroeger curator van een deel van de muur. “Mensen die op de Chinese Muur overnachten krijgen geen straf.” Regelmatig treffen autoriteiten verlaten kampeerplekken aan, die lijken op een grote vuilnisbelt.

Toeristen willen graag laten zien dat ze op de Chinese Muur zijn geweest. Er zijn individuen die hun naam kerven in de Muur. Nog erger: sommigen spuiten hun naam in graffiti op het historische monument. “Op sommige delen van de Chinese Muur komt u kilometers lang geen enkele ongekerfde steen meer tegen”, zegt de Brit William Lindesay, die al tientallen jaren meewerkt aan het opknappen van de Chinese Muur.

Vroeger
In 1987 was het nog een ander verhaal. “Toen wandelde ik 2.500 kilometer over de Chinese Muur”, vertelt Lindesay. “Ik deed 78 dagen over die reis. Het was zeker geen eitje: ik ben in totaal negen keer gearresteerd en één keer gedeporteerd!”

WIST U DAT…

…de Chinese Muur zo sterk is door het gebruik van plakkerige rijst?

Actie
Tegenwoordig is de Chinese overheid vriendelijker naar toeristen toe. Daarnaast is er geen landelijke instelling die de Grote Muur van China beschermt. Iedere provincie is verantwoordelijk voor haar eigen deel. Tijd voor actie! Lindesay: “De Chinese Muur vertelt een verhaal over verdwijnende geschiedenis. Wanneer de muur weg is, dan is het verhaal voor altijd weg.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd