Grafeen blijkt beter dan kevlar in staat om kogels te stoppen

  grafeen

  Wetenschappers vermoedden al wel dat een enkellaagsvlak van koolstofatomen – beter bekend als grafeen – supersterk was. Maar hoe sterk precies? Ook daar zijn onderzoekers nu uit. Grafeen blijkt sterk genoeg om kogels te weren en dat zelfs twee keer beter te doen dan Kevlar.

  Om een kogel tegen te houden, moet een materiaal aan een aantal eisen voldoen. Het moet sterk zijn. Tegelijkertijd moet het materiaal ook een beetje flexibel zijn, zodat de kogel het materiaal niet verpulvert. En ook niet onbelangrijk: het materiaal moet de kinetische energie van de kogel absorberen.

  Grafeen
  Onderzoekers stellen nu in het blad Science dat grafeen uitstekend tot al die dingen in staat is. Ze baseren zich op wat zij ‘miniaturized ballistic tests‘ noemen. Ze stapelden lagen grafeen op elkaar. De stapeltjes grafeen waren tussen de 10 en 100 nanometer dik. Vervolgens vuurden de onderzoekers er piepkleine glazen kogeltjes op af.

  Kevlar
  En de resultaten liegen er niet om. De lagen grafeen bleken de kogels zelfs beter tegen te houden dan Kevlar: het materiaal dat momenteel gebruikt wordt om kogelwerende vesten van te maken. Ook bleek grafeen tien keer meer te kunnen hebben dan staal.

  Het onderzoek suggereert dat grafeen heel geschikt is om kogelwerende vesten van te maken. Een bijkomend voordeel van grafeen is dat het bijzonder licht is. Maar voor de kogelwerende vesten gemaakt van grafeen geproduceerd kunnen worden, moeten nog wel wat hindernissen worden genomen. Zo moeten onderzoekers nog uitvogelen hoe ze grafeen op grote schaal en tegen een aantrekkelijke prijs kunnen produceren.

  Bronmateriaal

  "Dynamic mechanical behavior of multilayer graphene via supersonic projectile penetration" - Science
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jae-Hwang Lee.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd