Graf van vrouwelijke Maya-heerser ontdekt

Wetenschappers hebben in Guatemala een unieke vondst gedaan: ze troffen er het graf van een vrouwelijke Maya-heerser aan.

De archeologen deden hun ontdekking in Nakum: een belangrijke plaats uit de tijd van de Maya’s. Het is voor het eerst dat hier koninklijke graven worden teruggevonden.

Twee vrouwen
De onderzoekers troffen eerst een graf aan dat zo’n 1300 jaar oud was. De restanten van de overledene waren slecht bewaard gebleven, maar waarschijnlijk gaat het om een vrouw. Onder dit graf bevond zich nog een tombe. Deze is 2000 jaar oud en behoort zonder enige twijfel toe aan een koninklijke dame, zo is in het blad Antiquity te lezen.

WIST U DAT…

…de Maya’s uitstekende wiskundigen waren met een eigen cijferschrift?

Zeldzaam
En dat is bijzonder. “We verwachtten een man,” moet onderzoeker Wiesław Koszkul bekennen. Er zijn eerder al wel vrouwelijke Maya-heersers teruggevonden, maar ze zijn zeer zeldzaam.

Schaal
Het hoofd van de vrouw in de onderste tombe was bedekt met een soort schaal. Waarom is onduidelijk. Naast de schaal werden nog vele andere schatten teruggevonden. Ook zijn er resten gevonden die erop wijzen dat de overledene in de bovenste tombe zelfs twee eeuwen na haar dood nog offers ontving. Allemaal bewijzen dat deze vrouwen heel belangrijk waren voor de Maya’s.

Bekijk ook de prachtige foto’s van de vondst op de site van National Geographic.

Bronmateriaal

"Pictures: Maya Royal Tombs Found With Rare Woman Ruler" - Nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wiesław Koszkul (via Nakum.pl).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd