Graf van op de maan gecrashte sondes vereeuwigd

  inslag

  In december vorig jaar liet NASA twee ruimtesondes die hun missie volbracht hadden, op de maan neerstorten. En een andere sonde die rond de maan cirkelt is het gelukt om de inslagkraters die daarbij ontstonden, te fotograferen.

  Eind vorig jaar liet NASA de GRAIL-sondes dicht bij de noordpool van de maan neerstorten. De twee sondes – Ebb en Flow genaamd – boorden zich met een snelheid van ongeveer 1,7 kilometer per seconde in een berg. Helaas kon NASA geen live-beelden van de crash maken: de plaats waar de sondes neerstortten, bevond zich op het moment van de crash in de schaduw.

  Om toch een beeld te kunnen krijgen wat zich precies op de maan had afgespeeld, stuurde NASA de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) erop af. Deze orbiter cirkelt om de maan en maakte voor en na de inslag foto’s van het gebied waarin de sondes neerstortten. De kraters die door de inslag ontstonden, zijn daarop goed te zien.

  Boven de situatie voor de inslag. Onder de situatie na de inslag. Foto's: NASA / GSFC / Arizona State University.
  Boven de situatie voor de inslag. Onder de situatie na de inslag. Foto’s: NASA / GSFC / Arizona State University.

  Daarnaast analyseerde LRO de stofwolk die bij de inslagen ontstond. Zo kon LRO namelijk direct meer te weten komen over de samenstelling van het maanoppervlak.

  Bronmateriaal

  "NASA's LRO Sees GRAIL's Explosive Farewell" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / GSFC / Arizona State University.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd