Graf van onbekende farao ontdekt in Egypte

In Egypte hebben archeologen de tombe van een – dankzij grafrovers nog onbekende – farao ontdekt. De farao zou ongeveer 3600 jaar geleden over Egypte hebben geregeerd.

Een team van Egyptische en Amerikaanse archeologen deed de ontdekking in Abydos, een stad op de westelijke oever van de Nijl. Daar stuitten de onderzoekers, zo’n zeven meter onder de grond, op een flinke grafkamer. Welke farao ooit in deze grafkamer ter ruste werd gelegd, is nog gissen. Dat ligt overigens niet aan de oude Egyptenaren: die vermeldden de naam van hun overleden heerser op de gepleisterde muren van de hal die toegang biedt tot de grafkamer. “Maar grafrovers hebben de hiëroglyfen beschadigd en er is te weinig van overgebleven om de naam van de koning te kunnen lezen,” zo vertelt archeoloog Josef Wegner.

Hypothese
Hoewel dus nog onduidelijk is aan welke farao deze tombe toebehoorde, hebben Wegner en collega’s daar wel voorzichtige ideeën over. Zo zijn eerder in Abydos monumenten teruggevonden die gewijd zijn aan twee farao’s – genaamd Senaiib en Paentjeni – waarvan nog geen tombes zijn ontdekt. Wellicht is van één van hen nu de grafkamer teruggevonden. Maar dat is dus nog niet zeker.

Tweede Tussenperiode
Wat de onderzoekers wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat de grafkamer toebehoort aan een farao die regeerde tijdens de Tweede Tussenperiode. Dit is een periode in de geschiedenis van het oude Egypte die van ongeveer 1640 tot 1540 voor Christus duurde. Het was een nogal woelige periode waarin Egypte uiteenviel in kleinere, rivaliserende koninkrijken.

Abydos-dynastie
Sommige onderzoekers denken dat één van die koninkrijken – gelegen in het zuidelijke deel van Egypte – in die tijd geregeerd werd door de zogenoemde Abydos-dynastie. Niet alle wetenschappers zijn overtuigd van het bestaan van deze dynastie, maar Wegner wel. Zeker nadat hij in 2014 tijdens opgravingen op de plek waar deze dynastie wellicht gezeteld zou hebben de tombe van de tot dan toe onbekende farao Senebkay terugvond. Deze farao zou tot de Abydos-dynastie hebben behoord. En hetzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor de farao waarvan Wegner en collega’s nu de grafkamer hebben ontdekt, zo betoogt hij. Niet alleen vanwege de ligging. Maar ook, omdat de nieuwe tombe qua versieringen en architectuur de nodige overeenkomsten heeft met de grafkamer van Senebkay. Mogelijk behoort de tombe dan ook toe aan een voorganger van Senebkay, zo vermoedt Wegner.

Meer onderzoek is duidelijk hard nodig. De opgravingen gaan voorlopig dan ook nog even door. Dat er in Egypte nog voldoende te ontdekken valt, lijdt geen twijfel. Zo werd eerder dit jaar ook nog een grote ontdekking gedaan toen wetenschappers het graf van farao Thoetmosis II terugvonden.

Bronmateriaal

"Penn Museum and Egyptian Archaeologists Unearth a 3,600-Year-Old Tomb from the Lost Abydos Dynasty" - Penn Museum
Afbeelding bovenaan dit artikel: Dr. Josef Wegner for the Penn Museum

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd