Graf van Keltische prins ontdekt in Frankrijk

ketel2

Archeologen hebben in Frankrijk het graf van een Keltische prins ontdekt. De prins lag – samen met onder meer zijn rijtuig – begraven in een grote grafkamer en leefde zo’n 2500 jaar geleden.

De onderzoekers ontdekten de resten van de prins in een veertig meter brede grafheuvel in het noordoosten van Frankrijk. In de grafheuvel troffen ze een grafkamer aan die maar liefst veertien vierkante meter groot was. In de grafkamer werden tal van prachtige objecten aangetroffen. Onder meer een bronzen emmer, prachtig versierd aardewerk en een groot mes in een schede.

De ketel met in het midden de schenkkan. Beiden stammen ze uit het begin van de vijfde eeuw voor Christus.
De ketel met in het midden de schenkkan. Beiden stammen ze uit het begin van de vijfde eeuw voor Christus.
Ketel
Misschien wel het mooiste object in de grafkamer, is een enorme ketel met een diameter van ongeveer één meter. De cirkelvormige handvaten van de ketel zijn versierd met het hoofd van Achelous (een Griekse riviergod). De rand van de ketel is versierd met de koppen van acht leeuwinnen. In de ketel troffen de onderzoekers een schenkkan aan die versierd is met een afbeelding van Dionysos.

Prins
De objecten geven een goed beeld van de figuur die hier ter ruste werd gelegd. Deze moet wel tot de hogere elite hebben behoord. Volgens de archeologen gaat het om een Keltische prins.

Zo tegen het eind van de zesde eeuw voor Christus maakten Griekse en Etruskische stadstaten – met name Marseille – een enorme economische groei door. Middellandse handelaren – op zoek naar slaven en metalen – kwamen in contact met de Kelten die de belangrijkste handelsroutes langs onder meer de Rhône, Seine en Rijn in handen hadden. De Kelten wisten daar een slaatje uit te slaan: in ruil voor doorgang gaven de Middellandse handelaren onder meer typisch Griekse objecten zoals die nu in de grafkamer van de prins zijn teruggevonden, af.

Bronmateriaal

"Discovery in France of a new princely grave from the 5th century BC" - Inrap.fr
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Denis Gliksman (INRAP).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd