Graf van farao’s secretaris gevonden

Archeologen hebben in de buurt van Ismailia, zo’n 120 kilometer ten oosten van Caïro, het graf van Ken-Amun gevonden. Het graf is zo’n 3300 jaar oud. Ken Amun was een belangrijke schrijver in dienst van de farao. Hij hield tijdens de negentiende dynastie alle gebeurtenissen omtrent de farao nauwkeurig bij.

Het graf van Ken-Amun bestaat uit modder en stenen. In de tombe vonden de archeologen een grote kalkstenen sarcofaag met daarop allerlei inscripties.Op de muren van de tombe staan de titels van Ken-Amun en aan de hand daarvan kon met zekerheid worden vastgesteld dat dit het graf van farao’s secretaris is. Ook de naam van de vrouw van Ken-Amun – Isis – staat op de muur geschreven.

Dodenboek
De tombe is prachtig versierd met allerlei scènes uit het Dodenboek. Ook de bekende scène uit hoofdstuk 125: de ceremonie waarin het leven van Ken-Amun beoordeeld wordt, staat afgebeeld.

Belangrijk
“De scènes en titels in de tombe bewijzen dat Ken-Amun, die de koninklijke boeken bijhield, een belangrijk man was,” vertelt onderzoeker Mohammed Abdel Maqsud. De vondst van het graf is extra bijzonder vanwege de ligging. Het is voor het eerst dat een tombe uit de tijd van de negentiende dynastie in Laag-Egypte wordt aangetroffen.

De tombe zal de komende tijd gerestaureerd worden. De opgravingen gaan ondertussen gewoon door. Volgens de onderzoekers kan het gebied veel informatie prijsgeven over de geschiedenis van de delta en de relatie met de oostelijke grenzen van Egypte. Eerder werden in dit gebied ook al 35 tombes uit de Romeinse tijd gevonden.

Foto: Egypt's Supreme Council of Antiquities

Foto: Egypt's Supreme Council of Antiquities

Foto: Egypt's Supreme Council of Antiquities

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd