‘Graf van Sinterklaas ontdekt in Turkije’

Volgens een Turkse krant hebben archeologen in Turkije het graf ontdekt van Sint Nikolaas.

Vraag aan een kleuter waar Sinterklaas vandaan komt en je krijgt te horen dat hij – op een klein maandje na – altijd in Spanje vertoeft. Een overzichtelijk verhaal. Veel minder overzichtelijk is de geschiedenis van de heilige waarop veel elementen van Sinterklaas teruggaan. En die geschiedenis lijkt zojuist weer een spannende wending te hebben gekregen!

Van Myra naar Bari
Veel elementen van het Sinterklaasfeest zijn te herleiden naar Nicolaas, een bisschop die in de vierde eeuw in Myra actief was en later heilig zou worden verklaard (en dus Sint Nicolaas werd genoemd). Na zijn dood werd bisschop Nicolaas van Myra begraven in zijn stad: Myra. Maar aangenomen werd dat dat niet de laatste rustplaats van de heilige was. Aan het eind van de elfde eeuw zouden Italiaanse koopmannen de beenderen van de bisschop uit Myra hebben meegenomen. Enkele jaren daarvoor was de stad namelijk in handen gevallen van islamitische Seltsjoeken en de koopmannen waren bang dat de beenderen van de heilig niet langer veilig waren in Myra. De bisschop zou een nieuwe rustplaats hebben gevonden in het Italiaanse Bari, waar speciaal voor zijn stoffelijke resten een basiliek werd gebouwd. En de basiliek mag zich tot op de dag van vandaag verheugen in een hoop aandacht, omdat de populaire heilige daar begraven zou liggen.

Demre
Maar de Turken gooien nu roet in het eten voor de Italianen. De Turkse krant Hürriyet meldt namelijk dat Turkse archeologen in Demre op het graf van de enige echte Sint Nikolaas zijn gestuit. Het zou betekenen dat de beenderen van de heilige Myra nooit hebben verlaten. Demre is namelijk gebouwd op de ruïnes van Myra: de stad waarin de bisschop leefde en stierf.

Tombe
In een kerk in Demre wordt volgens Hürriyet al zo’n drie maanden onderzoek gedaan. En tijdens die onderzoeken zijn de archeologen op een tombe gestuit, die nog volledig intact lijkt te zijn. Of in die tombe ook daadwerkelijk de resten van de heilige liggen, is nog niet bewezen. Een archeoloog vertelt aan de Turkse krant dat het lastig is om de tombe bloot te leggen, omdat daarvoor eerst een prachtige met motieven gevulde vloer voorzichtig moet worden verwijderd. Toch hopen de archeologen op korte termijn te kunnen bevestigen dat Sint Nikolaas nog altijd in Turkije begraven ligt. Het zou een enorme opsteker zijn voor Demre en een grote teleurstelling voor Bari.

Maar als Sint Nikolaas Myra nooit verlaten heeft, wie ligt er dan in Bari begraven? Volgens de Turkse krant Hürriyet vermoeden archeologen op dit moment dat Italiaanse koopmannen botten hebben weggehaald die helemaal niet van Sint Nikolaas – maar van een andere priester – waren.

Bronmateriaal

"Body of St Nicholas buried in Demre, claim officials" - Hürriyet

Afbeelding bovenaan dit artikel: Nietjuh / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd