Graf van prominente dame ontdekt in Egypte

  Het gaat om het graf van Sattjeni, één van de belangrijkste vrouwen uit de tijd van het Middenrijk (2040 tot 1783 voor Christus).

  Archeologen ontdekten het graf in de necropolis Qubbet El-Hawa, aan de westelijke oever van de Nijl. In het graf troffen ze twee houten kisten met daarin de resten van Sattjeni aan. De binnenste kist is nog in uitstekende staat. Het moet zelfs mogelijk zijn om het jaar vast te stellen waarin de boom waar deze kist van gemaakt is, gekapt werd.

  Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.
  Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.
  Het lichaam van Sattjeni was oorspronkelijk in linnen gewikkeld. Haar gezicht was bedekt met een masker, waar ook nog enkele resten van bewaard zijn gebleven.

  Het is een waardevolle ontdekking, zo laat het Egyptische ministerie van oudheden weden. Sattjeni was één van de belangrijkste vrouwen uit het Middenrijk. Ze was nameljik de moeder van Heqaib III en Amenyseneb: twee van de hoogste autoriteiten van Elephantine, een eiland in de Nijl. Sattjeni moet een zeer grote invloed hebben gehad op de lokale dynastie. Zeker toen al haar mannelijke familieleden overleden waren en zij haar familie binnen de overheid van Elephantine vertegenwoordigde.

  Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.
  Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.

  Bronmateriaal

  Egyptische ministerie van Oudheden

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd