Graf omringd door 1789 menselijke botten ontdekt

Archeologen hebben in Mexico een wel heel bijzonder graf teruggevonden. In het graf ligt een volwassen vrouw die omringd wordt door 1789 botten van zowel kinderen als volwassenen die kriskras door elkaar liggen.

De onderzoekers deden hun ontdekking nabij de plaats waar ooit de tempel van Tenochtitlan stond. Tenochtitlan was een stad van de Azteken die zich ongeveer op dezelfde plaats bevond als waar nu Mexico-Stad te vinden is.

Wetenschappers aan het werk in het graf. Foto: INAH.
Bijzonder
De vondst is uniek: nog nooit is er zo’n graf in Mexico teruggevonden. Eerdere massagraven bevatten namelijk alleen de lichamen van bijvoorbeeld kinderen of volwassenen. Een graf waarin de botten van mensen van alle leeftijden door elkaar liggen, was hiervoor nog nooit gevonden.

Opnieuw begraven
Het graf waarin de jonge vrouw ligt, is 1,9 meter lang en zo’n 65 centimeter breed. Het stamt waarschijnlijk uit de periode tussen 1481 en 1486. De botten van de andere mensen liggen in een grote kring om haar heen. De onderzoekers vermoeden dat de mensen niet tegelijkertijd met de vrouw stierven: de botten zouden na het overlijden van de vrouw zijn opgegraven en in een kring rondom haar zijn herbegraven. Op sommige botten werden sporen aangetroffen die mogelijk het resultaat zijn van bewerking met een mes.

Naast de stoffelijke resten vonden de onderzoekers nog iets bijzonders. Namelijk de stam van een eikenboom die op een klein platform nabij het graf stond. Mogelijk is dit één van de heilige bomen van Tenochtitlan. Bomen waren heel belangrijk voor de Azteken: volgens het volk hielden vier bomen het heelal op zijn plaats. Via de stammen stuurden de goden al het goede, maar ook het kwade richting de mensheid. Ook werd er nabij het graf nog wat aardewerk teruggevonden.

Bronmateriaal

"Hallan entierro y restos de árbol 'sagrado'" - Inah.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Inah.gob.mx.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd