‘Graal van Rochefoucauld’ geveild

De middeleeuwse ridderroman ‘De Graal van Rochefoucauld’ werd gisteren voor 2,8 miljoen euro geveild in het Londse veilinghuis Sotheby’s. Het manuscript, dat is geschreven in het Frans, vertelt de hele geschiedenis van de wereldberoemde koning Arthur. Volgens specialisten is het een zeer bijzonder manuscript dat de miljoenen euro’s absoluut waard is.

“Het exemplaar dat geveild werd, is een versie van ‘Lancelot en proze’, de prozaroman die tussen 1215 en 1230 tot stand kwam in Vlaanderen of Artois en de volledige geschiedenis van koning Arthur vertelt,” meldt expert Jef Janssens aan Belga. “Het manuscript dat vandaag geveild werd is geschreven in de veertiende eeuw, en is erg waardevol omwille van zijn hoge kwaliteit. Het manuscript bevat bovendien alle delen van het verhaal en is versierd met prachtige miniaturen.”

Het manuscript was vóór de veiling in het bezit van de Amsterdamse ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’. Vorige week meldde Scientias nog dat de oprichter van deze bibliotheek, Joost Ritman, in een financieel conflict was verzeild met een bank. Niemand wilde bij de verkoop van het werk enig commentaar geven.

Timothy Bolton, een specialist bij Sotheby’s, wist te zeggen: “Dit is een van de belangrijkste manuscripten uit de middeleeuwse seculiere literatuur, met 107 miniaturen en in een monumentaal formaat. Het werk is de prijs zeker waard.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd