Waar zouden we zijn zonder Google Maps of TomTom? Bijna iedereen roept tijdens het rijden wel eens de hulp in van een digitaal navigatiesysteem. Voor oudere bestuurders is gps helemaal een uitkomst, blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Ze rijden vaker en verder, verdwalen minder en hebben meer rijplezier.
Uit de studie van de University of East Anglia (UEA), die deze week in vakblad PLOS Digital Health verscheen, blijkt dat 65-plussers met een minder goed richtingsgevoel vaker gebruikmaken van navigatiehulp. En de krasse knarren die regelmatig gps gebruiken, rijden over het algemeen ook vaker. De wetenschappers concluderen dan ook dat deze technologie ouderen helpt om zelfstandig te blijven autorijden. Hoofdonderzoeker Michael Hornberger legt uit waarom dit zo belangrijk is: “Autorijden is voor veel ouderen de meest praktische manier om zich van A naar B te verplaatsen. Het zorgt voor zelfstandigheid, verbetert de levenskwaliteit en draagt bij aan een gezonde geest.”
Minder verdwalen, meer rijplezier
Naarmate mensen ouder worden, nemen hun cognitieve vaardigheden af. Bij sommige ouderen verslechtert het ruimtelijk inzicht en daardoor zijn ze geneigd om minder vaak te gaan rijden. “De bevolking wordt steeds ouder. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen wat ouderen helpt om veilig te blijven rijden”, zegt Hornberger. Onderzoeker Sol Morrissey van de School of Health Sciences legt uit dat ouderen extra veel profijt hebben van gps bij het vinden van de weg. “Navigeren vraagt veel denkwerk, vooral op onbekende routes. Een navigatiesysteem verlicht die mentale last en wordt steeds vaker door oudere bestuurders gebruikt. De huidige generatie 65-plussers is gewend om met digitale apparaten om te gaan.”
Meer vertrouwen
Voor het onderzoek werden bijna 900 Britse bestuurders van 65 jaar en ouder ondervraagd. Ze vertelden hoe vaak ze achter het stuur kruipen, hoe goed hun richtingsgevoel is en legden uit hoe ze gps gebruiken in het dagelijks leven. Ook kregen ze een aantal onlinetests voorgeschoteld om hun geheugen en ruimtelijk inzicht helder te krijgen. De resultaten lieten een duidelijk verband zien tussen gps-gebruik en rijgedrag.
“We ontdekten dat de meeste oudere bestuurders regelmatig de hulp van een navigatiesysteem inroepen, vooral bij ritten naar nieuwe bestemmingen”, legt Hornberger uit. “65-plussers met een minder goed richtingsgevoel vertrouwen vaker op gps. Maar de belangrijkste conclusie is dat oudere gps-gebruikers vaker de weg op gaan dan senioren die geen navigatiehulp gebruiken. Dit toont aan dat gps ouderen helpt om makkelijker de weg te vinden en mobiel te blijven.”
Verschil maken
Volgens Hornberger kunnen ouderen tot op hoge leeftijd veilig blijven rijden als ze goed leren omgaan met navigatiesystemen. “Het ondersteunen van ouderen bij het gebruik van gps kan écht een verschil maken. Het helpt hen zelfstandig en met vertrouwen achter het stuur te blijven zitten.”