Goudschat van de kruisvaarders ontdekt in Israël

Archeologen hebben in een fort in Israël een enorme goudschat ontdekt. Het goud behoorde waarschijnlijk toe aan kruisvaarders en stamt uit de dertiende eeuw. Het is één van de grootste goudschatten die ooit in Israël zijn teruggevonden.

De onderzoekers deden hun vondst in het nationale park Apollonia. In dit park bevinden zich de resten van de stad Arsuf (ook wel bekend als Apollonia). Deze stad en het fort dat erbij hoort, speelde een belangrijke strategische rol tijdens de kruistochten.

In een pot
Het goud bevond zich in een kapotte pot, onder een tegel in één van de kamers van het fort. Het is zeer waarschijnlijk dat het goud daar door kruisvaarders is verstopt.

WIST U DAT…

…onlangs ook al duizenden jaren oude sieraden werden ontdekt in Israël?

Sultan
In de dertiende eeuw behoorde het fort toe aan kruisvaarders. Totdat een sultan van de Mamelukken het fort veroverde. Kort voor die verovering hebben de kruisvaarders het goud waarschijnlijk verstopt om te voorkomen dat het in handen van de Moslims terecht zou komen. Ze waren vast van plan het goud later weer op te halen. Maar dat kwam er klaarblijkelijk nooit van. Nadat de sultan het fort veroverde, werd het direct verlaten en sindsdien staat het leeg.

De goudschat bestaat uit 108 gouden muntstukken die honderden jaren voordat ze in het fort belandden in Egypte waren vervaardigd. De waarde van de schat wordt voorzichtig geschat op zo’n 81.000 euro. Maar in de tijd van de kruisvaarders waren die munten relatief veel meer waard. Twee munten waren genoeg om een gehele familie gedurende twee jaar te onderhouden.

Bronmateriaal

"TAU Archeologists Find Crusader Gold at Apollonia Fortress" - TAU.ac.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Tel Aviv.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd