Wetenschappers hebben 21 gorilla’s van zes koloniën in vijf Europese dierentuinen onderzocht en concluderen dat de dieren gek zijn op tikkertje. In alle groepen werd het spel – met opvallend veel overeenkomsten met de menselijke variant – gespeeld.
Eén van de gorilla’s achtervolgt de anderen en probeert ze aan te tikken. Zodra dat gelukt is, maakt hij zich snel uit de voeten om te voorkomen dat hij weer teruggetikt wordt. Zodra een gorilla aangetikt wordt, neemt hij de rol van tikker direct over. Zijn voorganger voegt zich bij de andere – te tikken – gorilla’s.
Hard
Tot zover komt het spel naadloos overeen met de variant die kinderen er op de schoolpleinen op na houden. De gorilla’s zijn echter wel wat hardhandiger. Uit het onderzoek blijkt dat de dieren een zachte tik simpelweg negeren. Pas een flinke klap zorgt ervoor dat de gorilla’s van rol ruilen.
Competitief
De wetenschappers vermoeden dat de jonge gorilla’s tikkertje gebruiken om de grenzen van hun ouders en oudere apen te testen. Ook zou het spelletje helpen om de competitieve geest te ontwikkelen en te behouden.
Het viel de wetenschappers op dat de gorilla’s wanneer zij tikkertje speelden, een specifiek gezicht opzetten. De ogen en mond waren geopend en de lippen werden over de tanden getrokken, zodat het leek alsof ze lachten. De jonge apen maakten ook geluiden die veel weg hadden van de menselijke schaterlach.