Google werkt aan contactlens die diabetici waarschuwt als bloedsuiker zorgwekkend is

slimme lens

Mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerniveau continu in de gaten houden. En dat is lastig. Google werkt echter aan een slimme oplossing: een contactlens die het glucoseniveau meet en een waarschuwing kan afgeven als dat glucoseniveau zorgwekkend is.

Het lichaam van mensen met diabetes is niet in staat om zelf het bloedsuikerniveau te regelen. En dus kan dat gevaarlijk laag of gevaarlijk hoog worden. Om te voorkomen dat dat gebeurt, moet de diabetespatiënt zijn bloedsuiker in de gaten houden. Bijvoorbeeld door meerdere malen per dag zijn bloed te testen. Pijnlijk en tijdrovend. Vandaar dat veel mensen dat eigenlijk te weinig doen.

Tranen
Wetenschappers werken hard aan nieuwe, minder ingrijpende manieren om het bloedsuikerniveau te regelen. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat ook tranen geschikt zijn om het glucoseniveau te meten. Maar het verzamelen van tranen is nog niet zo gemakkelijk en dus lijkt deze aanpak weinig veelbelovend.

Lens
Maar Google denkt daar anders over. Het bedrijf werkt momenteel aan een slimme contactlens. In de lens zit een sensor die het glucoseniveau in de gaten houdt. In de toekomst hoopt Google dat deze lens de drager kan waarschuwen als het bloedsuikerniveau zorgwekkend wordt. Dat kan bijvoorbeeld door kleine LED-lichtjes in de lens te zetten die oplichten als het bloedsuikerniveau reden tot zorg wordt.

Google waarschuwt dat de technologie nog pril is, maar heeft wel al meerdere klinische onderzoeken uitgevoerd om het prototype te verbeteren.

Bronmateriaal

"Introducing our smart contact lens project" - Googleblog
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Google.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd