“Google verlaat China op 10 april”

De Amerikaanse internetgigant gaat China verlaten. Dit melden Chinese media. Volgens het China Business News vertrekt Google op 10 april uit het Aziatische land. Google heeft nog geen officiële persverklaring afgelegd. Gooit Google de handdoek in de ring na verschillende malen gehackt te zijn en in verband met de censuur in China?

China Business News citeert een persoon die werkt bij een Chinees reclamebureau. Dit reclamebureau is de businesspartner van Google in China. Het is niet bekend of Google een deel van de operaties of alle operaties stopzet. Waarschijnlijk onthult Google maandag de details over het vertrek uit China en de compensatie voor de lokale medewerkers.

Woordvoerster Marsha Wang van Google China weigerde te reageren op het nieuwsbericht. Ze vertelde aan persbureau AFP dat er momenteel nog geen nieuwe ontwikkelingen zijn.

Voor de 384 miljoen Chinese internetgebruikers zou het vertrek van Google uit China dramatisch zijn. Het bestuur van het land is niet klaar voor het vrije internet. Momenteel bestuurt een systeem in Peking alle online content in het land. De ‘Grote Firewall van China’ verwijdert schadelijke informatie, zoals porno, gewelddadige content en politiek materiaal. Zo is op het Chinese internet slechts één kant van de zaak over Tibet te lezen: het Chinese promotiepraatje.

Google filtert gevoelige informatie in China, maar is daar niet zo blij mee. Het bedrijf wil van het filter af, tot ergernis van de Chinese overheid.

Google kreeg eerder deze week een brief van 27 Chinese reclamebureaus, die willen dat het Amerikaanse bedrijf hen compenseert als Google uit China vertrekt. Momenteel is Google – volgens woordvoerster Wang – bezig met het beoordelen van de brief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd