Google lanceert zoekmachine voor partijprogramma’s

Internetgigant Google heeft donderdag een speciale zoekmachine gelanceerd waarmee partijprogramma’s voor de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen worden doorzocht en vergeleken. De dienst is puur statisch, dus Google geeft geen interpretatie, zoals Stemwijzer en Kieskompas.

Op de nieuwe website is het de bedoeling dat gebruikers programma’s van deelnemende partijen kunnen doorbladeren. Met een bijbehorende zoekbalk is het dan weer mogelijk om passages over een bepaald thema op te zoeken, zoals bijvoorbeeld “onderwijs”, “AOW” en “veiligheid”.

Google zegt dat de vergelijkingsdienst gebruik maakt van de programma’s zoals die op 12 mei beschikbaar waren. Partijen veranderen soms op het laatste moment nog het verkiezingsprogramma – een mooi voorbeeld is natuurlijk de PvdA – dus helemaal up-to-date is de zoekmachine niet.

Om de gebruiker van nog meer informatie te voorzien lanceerde het bedrijf ook een dienst die inzicht geeft in zoektrends rondom de verkiezingen. Zo kan men de populariteit van politieke termen bekijken, of van de namen van lijsttrekkers en grote partijen.

Bronmateriaal

Google

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd