Google-kwestie blijft gemoederen verhitten: China slaat terug

De hele Google-kwestie krijgt een steeds akeliger staartje, nu de politiek zich er ook met gaat bemoeien. Google dreigde vorige week – in verband met hackers en beperkingen – uit China te vertrekken en niet langer mee te werken aan de internetcensuur. Hillary Clinton heeft de Chinezen echter echt boos gemaakt.

De minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton bekritiseerde de internetcensuur die China handhaaft. En daarmee heeft ze geen vrienden gemaakt met haar Chinese collega. De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Ma Zhaoxu heeft laten weten dat de bemoeienis van Amerika de banden tussen beide landen in gevaar brengt. De band tussen China en Amerika is al jaren zwak. De kwestie Taiwan en de internationale handel zorgen ervoor dat de contacten op scherp blijven staan.

De Chinezen hebben Amerika vriendelijk doch dringend verzocht hun beleid te respecteren en geen ongegronde beschuldigingen te uiten. Ma benadrukte dat China niet uit is op een geschil dat de samenwerking met de Obama-regering in gevaar brengt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd