Google komt met speciale lepel voor trillende handen

lepel

Trillende handen: er zijn nogal wat mensen die er last van hebben en vaak schamen ze zich ervoor. Met name tijdens het eten kan zo’n tremor pijnlijk zichtbaar worden als het mensen niet lukt om hun bestek te hanteren. Een nieuwe – door Google opgekochte – lepel maakt eten voor mensen met een handtremor weer leuk.

De lepel – Liftware genaamd – is door onderzoekers en engineers speciaal ontwikkeld voor mensen met een tremor. In het heft van de lepel bevinden zich sensoren die de tremor detecteren. Vervolgens compenseert de lepel de tremor en stabiliseert zo zichzelf. Hierdoor blijft het voedsel op de lepel liggen. Uit klinische onderzoeken blijkt dat Liftware het trillen van het uiteinde van de lepel met meer dan 70 procent beperkt.

Batterij
De lepel werkt met behulp van een oplaadbare batterij en kan dus gemakkelijk meegenomen worden naar het werk, een restaurant of vrienden. In de toekomst moet het mogelijk zijn om het bovenste deel van Liftware te verwijderen en de lepel bijvoorbeeld te vervangen door een vork.

Essentiële tremoren
De lepels zijn ontwikkeld met het oog op mensen met de ziekte van Parkinson of zogenoemde essentiële tremoren. Essentiële tremoren komen met name voor onder mensen ouder dan 65 jaar. De trillingen zijn vaak klein maar snel en treden met name op in de handen. De tremoren maken het lastig om bijvoorbeeld bestek of een pen vast te houden. Soms schamen mensen zich zo voor hun trillende handen dat ze in een sociaal isolement raken.

Voor die mensen bedacht een groep wetenschappers Liftware. Ze hopen dat mensen met tremoren zich dankzij Liftware minder zorgen over hun trillende handen hoeven te maken en meer aandacht kunnen besteden aan hun tafelgenoten. Enkele maanden geleden heeft Google Liftware voor een onbekend bedrag opgekocht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd