Google herdenkt Gregor Mendel

De Google-doodle van vandaag is gewijd aan wetenschapper Gregor Mendel: de vader van de genetica.

Een man met blauwe ogen en een vrouw met bruine ogen trouwen. Welke kleur ogen hebben hun kinderen? In de tijd van Gregor Johann Mendel was het allemaal nog koffiedik kijken.

Klooster
Het was de negentiende eeuw en Mendel bracht zijn leven door tussen de muren van een klooster. Maar slechts een beperkt deel van zijn tijd ging op aan de taken waar andere monniken zich met bezighielden. Mendel vond zijn roeping namelijk elders: tussen de erwten.

Kruising
Hij kruiste diverse planten met elkaar en bestudeerde het resultaat. Het leverde bijzondere conclusies op. Wanneer hij een grote plant met een kleine kruiste, bleek het nageslacht alleen maar uit grote planten te bestaan. Hij ontdekte dat bepaalde eigenschappen ‘dominant’ waren. En die dominante factoren speelden niet alleen een rol in erwten, maar ook in andere soorten.

Evolutietheorie
Mendel had het missende stukje in de evolutietheorie ontdekt. Darwin had wel opgemerkt dat een kruising van soorten leidde tot nageslacht met nieuwe eigenschappen of combinaties van eigenschappen van de ouders. Maar hoe die eigenschappen ontstonden? En wat ervoor zorgde dat bepaalde eigenschappen wel door werden gegeven en andere niet? Dat kon hij onmogelijk verklaren.

Paper
Mendel lukte dat wel. Hij publiceerde zijn resultaten in 1865. Maar het leverde hem niet de erkenning op waar hij wellicht op hoopte. Pas in de twintigste eeuw komt zijn werk echt in de spotlights te staan. En als dan ook nog eens het DNA wordt ontdekt, vallen de puzzelstukjes in elkaar. Mendel maakte het allemaal niet meer mee: hij stierf op 6 januari 1884 op 62-jarige leeftijd.

Vandaag – 189 jaar na Mendels geboorte – wordt hij in de zoekmachine herdacht met een bijzondere Google-doodle die bestaat uit -hoe kan het ook anders – erwten.

De doodle. Afbeelding: Google.

Bronmateriaal

Boek: Gregor Mendel's Experiments on plant hybrids: a guided study. Door: Gregor Mendel, Alain F. Corcos en Floyd V. Monaghan.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd