Google gunt ons een kijkje in hutten van oude poolreizigers

Het is één van de plekken op aarde waar de meesten van ons nooit zullen komen: de verblijfplaats van poolreizigers als Scott en Shackleton. Dankzij Google kunnen we hun hutten nu toch bekijken. En wel vanuit onze luie stoel.

De kou op Antarctica heeft de sporen die de beroemde poolreizigers Robert Falcon Scott en Ernest Shackleton achterlieten heel goed bewaard. Hun hutten en gerei zijn nog steeds in min of meer goede staat te bezoeken. Maar ja, hoe vaak komt u nu op de zuidpool?

In de kiertjes
En dat terwijl een kijkje in de verblijfplaats van de heren toch echt de moeite waard is. Dankzij Google is het nu echter voor iedereen weggelegd. Op Google Maps kunt u de hutten van Shackleton en Scott terugvinden en ook even binnenkijken. Door in te zoomen kunt u zelfs ongegeneerd in de kleinste kiertjes gluren.

Fascinerend
En dat is fascinerend. U ziet de bedden waarin de expeditieleiders en hun teams sliepen, de tafel waaraan ze aten en de keuken waarin gekokkereld werd. Ook de medicijnen, het voedsel en allerhande andere materialen die de mannen tijdens de maanden die ze in de hut doorbrachten wel eens nodig konden hebben, staan er nog. En dat alles ziet eruit alsof Scott en Shackleton en hun mannen elk moment binnen kunnen wandelen. Een kijkje nemen? Glip hier de hut van Scott binnen en gluur hier eens in de kiertjes van Shackleton’s hut.

Over Scott en Shackleton
Het zijn beroemde namen: Robert Falcon Scott en Ernest Shackleton. Eerstgenoemde had een duidelijke missie: als eerste de Zuidpool bereiken. Dat leek in 1912 te gaan lukken, maar eenmaal op de Zuidpool aangekomen bleek poolreiziger Roald Amundsen hem net te zijn voor geweest. Op de terugweg kwam Scott om. Shackleton trok in 1901 samen met Scott naar Antarctica, maar zij bereikten de pool uiteindelijk niet. Hij besloot zeven jaar later zijn eigen expeditie op te zetten. Hij haalde de pool nooit. Ook een tweede expeditie – bedoeld om Antarctica dwars over te steken – mislukte. In 1921 ging Shackleton de uitdaging opnieuw aan: nu zou hij rondom Antarctica zeilen. Ook dat ging mis: Shackleton stierf tijdens de reis aan een hartaanval.

Google bracht overigens niet alleen de hutten van Shackleton en Scott in beeld. Ook de ceremoniële zuidpool kunt u vanuit uw luie stoel bezichtigen. Net als de South Pole Telescope (SPT) en de pinguïns.

Bronmateriaal

"Become an Antarctic explorer with panoramic imagery" - Googleblog.blogspot.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Google.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd