Google gaat 160.000 Nederlandse boeken scannen

Internetgigant Google heeft bekendgemaakt 160.000 oude Nederlandse boeken in te gaan scannen. De werken zijn in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek. Deze werken, daterend uit de 18e en 19e eeuw, worden de komende jaren beschikbaar gesteld binnen Google Books.

De samenwerking tussen De Koninklijke Bibliotheek en Google startte gisteren. Geschat wordt dat het scannen van de ruim 160.000 boeken enkele jaren in beslag gaat nemen, maar daar laat het internetbedrijf zich niet door afschrikken. Het scande eerder al miljoenen andere werken, waaronder van verschillende Amerikaanse en Europese universiteiten.

Kuyper
Werken die onder de scanner gaan zijn onder meer afkomstig van de bekende liberaal politicus Thorbecke, auteur van de grondwet, anti-revolutionair Groen van Prinsterer en de gereformeerde theoloog Abraham Kuyper.

Online
De Koninklijke Bibliotheek is het eerste Nederlandse instituut dat met een dergelijk project samenwerkt met Google. Toch is het een logische zet van de bieb: slechts enkele maanden geleden zette de KB nog één miljoen krantenpagina’s uit het archief online.

Google is erg geïnteresseerd in het digitaliseren van zowel oude als recente werken, want het wil daarmee alle informatie ter wereld openbaar maken. Eerder dit jaar maakte Google ook bekend e-books en e-zines te willen gaan verkopen onder de winkelnaam Google Editions, maar tot dusver is daar weinig van vernomen.

Bronmateriaal

Google Books goes Dutch - The Google Blog

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd