Google eert Amerikaanse beeldhouwer

Wie vandaag googlet stuit op een bijzondere doodle: één van de mobielen van kunstenaar Alexander Calder.

Calder werd precies 113 jaar geleden in Amerika geboren. Hij groeide uit tot een belangrijke beeldhouwer met een bijzondere kijk op de beeldhouwkust.

Beweging
Wie denkt aan beeldhouwen denkt aan statische beelden. Maar Calder ging een stapje verder. Hij bracht zijn kunst in beweging (zie ook het filmpje hieronder). In eerste instantie deed hij dat met behulp van techniek. Maar die zorgde ervoor dat de bewegingen van de kunst elke keer hetzelfde waren. En dus verzon hij iets nieuws: hij liet de techniek weg en liet de omgeving het werk doen. Hierbij maakte hij gebruik van de luchtstromen die in elke ruimte voorkomen.

Mobielen
Het beroemdst zijn de kleurrijke mobielen die hij maakte: vaak grote kunstwerken die doen denken aan de mobiel boven menig kinderwieg. Geen wonder dat juist zo’n mobiel vandaag in Google pronkt. En natuurlijk is het geen statisch exemplaar, maar een rustiek bewegende mobiel.

Calder liet zich voor zijn kunst onder meer inspireren door de Nederlandse Piet Mondriaan. De ons zo vertrouwde geometrische vlakken zetten Calder aan het denken. Hij wilde ze tot leven laten komen. En met succes: zijn kunst is inmiddels wereldwijd te bewonderen. Calder overleed in november 1976.

Bovenstaande afbeelding laat de doodle van Google zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd