Google Earth helpt zoektocht naar krater

 ASTRONOMIE  Astronoom Duane Hamacher uit Sydney is geïnspireerd door verhalen van de Aboriginals. Eén van die verhalen gaat over een vallende ster. Hamacher vergeleek de locaties die in het verhaal worden genoemd met satellietfoto’s van Google Earth en vond een voorheen onontdekte meteorietkrater.

Hamacher van de universiteit van Macquarie vindt het bijzonder dat het verhaal overeenkomt met de werkelijkheid. Het kan natuurlijk ook gewoon geluk zijn. “Maar als dat zo is, dan is dat ontzettende toeval”, vertelt hij.

Sommige aboriginals vertellen het zogenaamde ‘droomverhaal’. Midden in de nacht werden hun voorouders wakker en zagen ze een ster in het meer Puka vallen in de vallei. De bolvormige krater ligt 130 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs.

De onderzoekers hebben meerdere kraters onderzocht, waaronder de bekende Gosses Bluff krater. Deze werd 142 miljoen jaar geleden gevormd en ligt 175 kilometer ten westen van Alice Springs. De inslag van deze krater wordt ook in een droomverhaal vertelt. Dit is enigszins opvallend, want deze krater bestond allang toen Aboriginals nog niet op de aarde rondliepen. Kunnen Aboriginals echt zó goed dromen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd