‘Gonorroe wordt onbehandelbaar’

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is de kans groot dat gonorroe binnenkort niet meer te behandelen is. Gonorroe is zo vaak op onjuiste wijze met antibiotica behandeld dat het gevaar bestaat dat de ziekte resistent wordt. Er is dan ook een dringende behoefte aan een nieuwe behandeling.

“Als dit zo doorgaat dan is het een kwestie van tijd voordat gonorroe resistent wordt voor de derde generatie antibiotica,” waarschuwt de WHO. In Australië, Hong Kong en Japan zijn al gevallen gemeld waarbij het oraal toedienen van de antibiotica cefalosporine geen effect meer had.

Volgens de WHO moet er op korte termijn een nieuwe behandeling komen. Ook moeten mensen geïnformeerd worden over het risico van gonorroe waardoor de ziekte voorkomen kan worden.

Gonorroe is een veelvoorkomende seksuele overdraagbare infectie. Wanneer deze niet behandeld wordt, bestaat de kans op onvruchtbaarheid, infecties aan het bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en infecties bij pasgeborenen. Bovendien vergroot de aandoening de kans op het verkrijgen en doorgeven van HIV.

Volgens de WHO zijn wereldwijd zo’n 340 miljoen mensen getroffen door een seksueel overdraagbare ziekte. Het gaat dan om gonorroe, maar ook om syfilis en chlamydia.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd