Wereldwijd neemt het aantal patiënten met resistente supergonorroe toe, waardoor artsen verwachten dat de geslachtsziekte in de toekomst onbehandelbaar wordt.
Deze waarschuwing is niet nieuw. Al in 2010 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor gonorroe. Deze seksueel overdraagbare infectie is zo vaak op onjuiste wijze met antibiotica behandeld, dat de bacterie steeds resistenter is geworden. Artsen beweren dat het belangrijk is dat het antibioticum azithromycine in combinatie met ceftriaxon wordt voorgeschreven. Door slechts één van de twee middelen te gebruiken, kan de bacterie makkelijker resistent worden. Helaas kunnen azithromycinepillen online besteld worden, waardoor sommige patiënten alleen de orale variant innemen.
“Als dit zo doorgaat dan is het een kwestie van tijd voordat gonorroe resistent wordt voor de derde generatie antibiotica,” waarschuwde de WHO in 2010. “Het is inderdaad zo dat gonorroe zich makkelijk aanpast aan nieuwe antibiotica, waardoor er weinig alternatieven over zijn”, zegt Dr Keith Ridge van het Britse Ministerie van Volksgezondheid. “Het is van belang dat alle gevallen van gonorroe goed behandeld worden.”
Gonorroe is een veelvoorkomende seksuele overdraagbare infectie. In Nederland is het aantal gonorroe-diagnoes vorig jaar gestegen met elf procent tot 4.594. In 2009 waren er nog ‘slechts’ 2.422 gonorroe-patiënten. Er is tot op heden geen resistentie gevonden tegen het huidige eerste keuzemiddel voor gonorroe: ceftriaxon. Wanneer gonorroe niet behandeld wordt, bestaat de kans op onvruchtbaarheid, infecties aan het bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en infecties bij pasgeborenen. Bovendien vergroot de aandoening de kans op het verkrijgen en doorgeven van HIV.