Golfjes in Jupiters straalstroom gevonden

Wetenschappers hebben voor het eerst golven in één van de straalstromen van Jupiter waargenomen.

De onderzoekers namen de golven waar op filmpjes die Cassini al in 2000 van Jupiter maakte. De filmpjes worden op dit moment nog eens grondig bestudeerd. En blijkbaar is er nog genoeg nieuws te ontdekken.

De situatie op aarde. Afbeelding: NASA / GSFC.
Aarde
Om Jupiter bevinden zich verschillende snel bewegende straalstromen. Op aarde hebben we ook van die straalstromen, de sterkste en bekendste vindt u bij de polen. Deze straalstromen bewegen in principe van west naar oost. Maar wanneer ze tragere golven in de atmosfeer tegenkomen (Rossby-golven genaamd) dan kunnen ze ook nog eens richting het noorden of zuiden bewegen (zie het plaatje hiernaast). De straalstromen en Rossby-golven oefenen samen een flinke invloed uit op het weer.

Grillig
De straalstromen op Jupiter leken in eerste instantie niet zo grillig. Dat ook Jupiter Rossby-golven heeft, is reeds bekend. Alleen was nog nooit waargenomen dat deze met de zuidelijke straalstromen speelden. Tot nu. Voor het eerst zijn onderzoekers er getuige van dat ook de straalstromen op Jupiter wel eens afdwalen.

Onderzoekers zijn blij met de informatie die ze hebben verzameld. “De overeenkomsten en de verschillen tussen aarde en Jupiter begrijpen, helpt ons om te achterhalen wat een atmosfeer is en hoe deze zich kan gedragen,” vertelt onderozeker Gianluigi Adamoli. Onderzoeker Amy Simon-Miller voegt daar aan toe: “En door deze interactie (tussen Rossby-golven en straalstromen) in de aardse atmosfeer te vergelijken met wat op een totaal andere planeet zoals Jupiter gebeurt, kunnen we veel over beide planeten leren.”

Bronmateriaal

"Cassini Spies Wave Rattling Jet Stream on Jupiter" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd