Golf van Mexico: driekwart van de olie ‘verdwenen’

  Er zijn 4.9 miljoen vaten ruwe olie in de Golf van Mexico gelopen. Zo’n driekwart daarvan is door toedoen van mensen of de natuur zelf geneutraliseerd of verdwenen. Dat maakt de Amerikaanse overheid bekend. Slechts 26 procent van de ruwe olie dobbert nog in oorspronkelijke vorm in de Golf rond.

  De andere 74 procent is volgens de Amerikanen verbrand, verwijderd, opgepompt of met behulp van dispergeermiddelen verspreid. Ook de natuur heeft een handje geholpen. “Driekwart is niet verrassend,” meent expert George Peigne. “Het is zelfs in lijn met wat we verwacht hadden.”

  Pompen
  Hoe kan de olie zo gemakkelijk verdwijnen? Zeventien procent van de ontsnapte olie werd kort nadat deze gelekt was, opgevangen en naar het oppervlak gepompt. Zo’n vijf procent van de gelekte olie werd verbrand. Drie procent werd met behulp van speciale boten uit het water gevist.

  Dispergeermiddelen
  Nog eens acht procent van de olie werd met behulp van chemicaliën versneld afgebroken. Dat is effectief, maar de kleine druppeltjes olie die achterblijven, blijven nog een tijdje giftig voor zeedieren.

  Natuur
  De natuur heeft vervolgens ook nog bijgedragen. In sommige gevallen kwam de olie onder zo’n enorme druk uit het lek zetten dat deze gesprayd werd. Hierdoor belandden hele kleine druppeltjes in het water. Deze druppels hadden dezelfde diameter als een menselijke haar. Deze druppels zijn te klein om naar het wateroppervlak te rijzen en blijven dus op diepte alwaar ze al snel worden afgebroken door olie-etende bacteriën.

  Verdampt
  Volgens de wetenschappers is 25 procent van de olie is in water opgelost of verdampt. In het laatste geval komen de oliemoleculen als een soort uitgeput gas in de lucht terecht. De olie verdwijnt hierbij dus niet geheel.

  Eindelijk goed nieuws, dus! Misschien. Er zijn wetenschappers die de cijfers in twijfel trekken. Zo is het volgens oceanograaf Ian McDonald onmogelijk dat de overheid de hoeveelheid verdwenen en achtergebleven olie gemeten heeft. “De meeste getallen zijn extrapolaties gebaseerd op theorieën in plaats van metingen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd